Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er werd zo veel afval achtergelaten in het Khao Yai National Park in Thailand, dat de Minister van Milieu en Vuilnis besloot de rommel terug te sturen naar de bezoekers. De minister, Varawut Silpa-archa, was er helemaal klaar mee en voelde zich genoodzaakt om iets aan het probleem te doen. Vandaar dat hij de opdracht gaf om het afval in te pakken en per post terug te laten sturen aan de vervuilers. Groot gelijk!

Message in a bottle

 “We hebben uw afval verzameld in een kartonnen doos en sturen het naar uw huis. Dit zou een les moeten zijn om nooit meer zomaar afval weg te gooien”, staat er op een briefje, bijgevoegd aan het pakket. Voorafgaand aan het parkbezoek moet je je naam en adresgegevens doorgeven. Door middel van dit reserveringssysteem konden de vervuilers gemakkelijk worden opgespoord.

Naast een pakketje kunnen de desbetreffende bezoekers mogelijk ook een boete verwachten. Ook wordt er aangifte tegen hen gedaan wegens het overtreden van de National Park Act. Volgens de minister staat er voor het beschadigen van de natuur in het park een maximale celstraf van vijf jaar. Een boete kan oplopen tot een bedrag van ruim 13.500 euro.

Er staan genoeg vuilnisbakken in het park

Volgens het park zijn er genoeg plekken om je afval weg te kunnen gooien. “De autoriteiten hebben de bezoekers in alles voorzien. Ze hadden hier alleen moeten komen om van de mooie natuur te genieten. We hadden nooit gedacht dat ze ons zouden achterlaten met zoveel vuilnis”, zegt de minister tegen The Thaiger.

“We vragen elke toerist vriendelijk om rommel in de daarvoor bestemde bakken te gooien, want afval kan dodelijk zijn voor dieren die op zoek zijn naar eten. In dit geval hebben we het afval doelbewust in een doos verzameld en als souvenir naar de huizen van de vervuilers gestuurd om ze een lesje te leren.”

Nationaal park in Thailand te mooi voor afval

Met 2168 kilometer is het Khao Yai National Park één van de grootste parken in Thailand. Daarbij is het park ook het oudste park van het land. Het staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en wordt tot het mooiste park van het land gerekend. Dit is vooral vanwege de prachtige, uitgestrekte natuur. Je kunt er verschillende wilde dieren zoals tijgers spotten en lange wandelingen maken. Ook staat het gebied vol met bijzondere bomen en planten en kan je afkoelen in één van de vele watervallen.

Hierdoor is het een populaire bestemming voor buitenlandse toeristen en dagjesmensen uit Bangkok. Een van de watervallen diende als locatie voor scenes uit de beroemde film The Beach met Leonardo DiCaprio uit 2000.

Silpa-archa hoopt dat de boodschap van de actie duidelijk is en dat het park vanaf nu schoner achtergelaten wordt.

Wil je meer lezen over creatieve oplossingen op het gebied van vuilnis? Lees dan hier verder.