Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er wordt al enkele jaren geëxperimenteerd met kweekvlees. Dat is vlees dat wordt gekweekt in een laboratorium, uit stamcellen van dieren.  Voorheen werden vooral proeven gedaan met rundvlees. Een Californisch bedrijf, Finless Fish, heeft nu een manier gevonden om tonijn te produceren uit cellen. Lees hier alles over cell-cultured vis.


Wat is cell-cultured vis?

Cell-cultured vis is eigenlijk hetzelfde als kweekvlees, maar niet te verwarren met kweekvisserij. In een kweekvisserij wordt vis gekweekt die niet in het wild is opgegroeid, maar in een afgezette omgeving. Vissen worden daar geforceerd om voort te planten, en daarna direct gebruikt voor menselijke consumptie. Cell-cultured vis is iets anders. Bij cell-cultured vis, worden net zoals bij kweekvlees (stam)cellen gebruikt om een stukje vis te creëren. Precies het stukje dat vaak wordt gegeten. Dat gebeurd zonder dat de vissen worden gefokt of gedood. Finless Foods is een Amerikaans bedrijf dat cell-cultured tonijn produceert.


Cell-cultured tonijn

De CC-tonijn (cell-cultured) van Finless Foods is gemaakt van echte tonijncellen. Gekweekt in een goed onderhouden voedselproductiefaciliteit, zoals die gebruikt worden om kaas te maken. Er worden cellen verzameld van één tonijn, deze worden vervolgens omgezet in een bioreactor.  Daar worden ze gevoed met zouten, suiker, eiwitten en andere voedingsstoffen om te groeien. Vervolgens zullen de cellen zich vermenigvuldigen. Een speciale techniek zet de cellen om in een 3D-structuur. Et voila: er is een heerlijk stukje tonijn gecreëerd.  

Volgens het Amerikaanse is de cell-cultured tonijn, genaamd CC-Tuna, vergelijkbaar in smaak en structuur met rauwe tonijn. Zij raden dan ook aan de CC-tonijn te gebruiken voor sushi of sashimi.

Overbevissing

Finless Foods verkoopt momenteel nog maar één product: de CC-Tuna. Waarom Finless Foods heeft gekozen voor tonijn? Omdat – volgens de VN – tonijn de meest geconsumeerde en op één na meest in het wild gevangen vis ter wereld is. Vijf van de acht soorten tonijn staan op het punt uit te sterven, er vindt serieuze overbevissing plaats. Finless Foods wil laten zien dat het ook anders kan: zonder overbevissing, zonder bedreiging en zonder milieubeschadiging. Maar mét dezelfde smaak. 

Wil je meer lezen over foodinnovation? Lees dan hier verder.