Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Nederlandse fabrikant Fairphone, bekend van zijn duurzame smartphones, heeft goed nieuws! Ze lanceerde deze maand een nieuwe koptelefoon. Het gaat om de over-ear koptelefoon genaamd Fairbuds XL. Deze draadloze hoofdtelefoon is ontworpen met een focus op duurzaamheid, zo maakt het merk gebruik van gerecyclede materialen en werd de productie van de Fairbuds XL uitgevoerd onder verbeterde arbeidsomstandigheden. Net zoals de telefoons van Fairphone heeft deze koptelefoon een modulair ontwerp, zodat losse onderdelen eenvoudig vervangen kunnen worden en de koptelefoon extra lang meegaat. Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Lees hier meer.

Modulaire koptelefoon

Fairphone, een Nederlands bedrijf gevestigd in Amsterdam, kondigt op 11 mei in een persbericht de lancering van een gloednieuwe, modulaire koptelefoon aan. Het bedrijf meldt trots te zijn op de lancering van één van de meest duurzame koptelefoons op de markt, genaamd Fairbuds XL. Deze koptelefoon maakt namelijk gebruik van gerecyclede en ethisch verantwoorde materialen, wat aansluit bij het streven van het bedrijf naar milieuvriendelijkheid. Net zoals de Fairphone, is deze hoofdtelefoon ontworpen om lang mee te gaan.

Dat kan het merk bieden dankzij de modulaire constructie en reserveonderdelen. Hierdoor zijn de producten van Fairphone gemakkelijk te repareren, waardoor gebruikers langer plezier hebben van hun apparaat en het langer kunnen houden. Bij Fairbuds XL kunnen onderdelen die na verloop van tijd kunnen slijten dus eenvoudig worden vervangen of gerepareerd. Het langdurig gebruik van elektronica is niet alleen goed voor de gebruikerservaring, maar helpt ook de ecologische voetafdruk te verkleinen.

548 miljoen koptelefoons per jaar

Volgens recente cijfers werden alleen al in 2021 548 miljoen koptelefoons verkocht. Dit verkoopvolume is al sinds 2013 aan het stijgen. Fairphone benadrukt dat de elektronica-industrie heeft te maken met een ‘make-use-dispose’-houding. Dat betekent dat het bedrijfsmodel focust op producten met een korten levenscycli. Producten gaan enkele tijd mee, en als ze kapot gaat wordt de consument geforceerd een nieuwe aan te schaffen.

Dit model draagt bij aan het probleem van elektronisch afval (e-afval), dat elk jaar groter wordt. Momenteel wordt slechts een klein deel van het e-afval (17,4 procent) gerecycled. De elektronica-industrie heeft ook te maken met een grote vraag naar mineralen die nodig zijn om elektronica te maken, en met slechte arbeidsomstandigheden voor miljoenen mensen die in de mijnen en fabrieken werken. Het is duidelijk dat de industrie haar praktijken moet veranderen. Met producten zoals deze, wil Fairphone laten zien hoe de elektronica industrie wel degelijk kan veranderen naar een circulair model.

Fairbuds XL: de duurzame koptelefoon

De Fairbuds XL zijn een uitbreiding van het assortiment van Fairphone, wat tot voor kort bestond uit smartphones en draadloze oortjes. Naast dat de Fairphone hartstikke duurzaam is, belooft Fairphone ook een goede kwaliteit. Zo biedt de Fairbuds XL geavanceerde ruisonderdrukking, inclusief een modus voor omgevingsgeluid. Met een dynamische driver van 40 mm (gemaakt in samenwerking met de audiodeskundigen van Sonarworks) belooft de Fairbuds XL een uitstekende geluidservaring. Daarnaast beschikt de koptelefoon over een tweepunts Bluetooth-verbinding waarmee eenvoudig tussen apparaten kan worden geschakeld, en de batterij gaat tot ongeveer 30 uur mee. Bovendien is de koptelefoon weerbestendig (IP54) en verkrijgbaar in twee kleuropties: zwart en groen met spikkels. De Fairbuds XL heeft een prijskaartje van €249.

Foto: Fairphone

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Innovaties voor terugdringen stikstof werken minder goed dan verwacht