Niet alleen de wolf voelt zich thuis in Nederland, maar ook de goudjakhals is op ontdekkingstocht. Sinds 2016 is het dier drie keer gespot op de Veluwe en in Drenthe. Natuurorganisatie Wolven in Nederland is hoopvol dat de hondachtige zich hier zal vestigen en binnenkort rond Amsterdam gezien zal kunnen worden.

Recent publiceerden we een artikel over de opkomst van de wolf in Nederland. Nu lijkt het kleinere neefje van de wolf zich ook steeds comfortabeler te voelen hier. Wolven in Nederland houdt niet alleen de relatief nieuwe roedel wolven op de Veluwe in de gaten, maar ook de goudjakhals. De organisatie verwacht dat de hondachtige zeer binnenkort rond Amsterdam gespot kan worden.

Waar komt de goudjakhals vandaan?

Oorspronkelijk komt de jakhals niet in West-Europa voor. Het dier heeft de laatste jaren zijn leefgebied uitgebreid vanuit Zuidoost-Europa. In 2015 werd het dier voor het eerst in Duitsland gespot in de buurt van de Nederlandse grens. Kort daarna mochten we de goudjakhals ook in Nederland verwelkomen. In februari 2016 werd de eerste goudjakhals op camera vastgelegd in Nederland. Het dier werd per toeval gezien op een wildcamera op de Veluwe. Sindsdien zijn er nog twee waarnemingen geweest in Nederland: nogmaals één op de Veluwe en één in Drenthe.

Goudjakhalzen zijn lastig te spotten, omdat ze — net als de wolf — ontzettend schuw zijn. Ook is het lastiger om DNA-onderzoek te doen. “Een wolf valt regelmatig andere dieren aan waarna je DNA-onderzoek kan doen, bij een goudjakhals is die mogelijkheid er zelden”, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland in een interview met Het Parool.

De verschillen tussen wolven en goudjakhalzen

Dat is gelijk ook één van de belangrijkste verschillen voor veehouders: de goudjakhals is lang niet zo gevaarlijk voor hun vee als de wolf. Qua eetgedrag lijken de dieren meer op vossen, waardoor ze ook eerder rond steden verwacht worden. Goudjakhalzen jagen vooral op knaagdieren zoals muizen, maar eten ook fruit en vuilnis. De grootst mogelijke prooien zijn kalfjes van herten of reeën of lammetjes, maar dit komt eigenlijk haast nooit voor.

De jakhals heeft een zeer uitgebreid dieet, waardoor verschillende leefgebieden in Nederland geschikt zouden zijn.

Ook heeft de goudjakhals aanzienlijk minder ruimte nodig dan de wolf. Waar een wolf snel honderden vierkante kilometers aan territorium nodig heeft, heeft een goudjakhals genoeg aan enkele vierkante kilometers. Hoewel we niet weten waar de dieren zich zullen vestigen, zullen ze de wolven hoogstwaarschijnlijk ontwijken.

Wil je meer lezen over diersoorten die in opmars zijn in Nederland? Klik dan hier.