Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Volgens de coalitie Scientists4Future NL, handelen de financiële dienstverleners van Nederlandse universiteiten en hogescholen handelen niet in lijn met het Parijsakkoord. Daarom roepen wetenschappers en studenten binnen de coalitie hun instellingen op om duurzamer te gaan bankieren. Er werd een brief gestuurd naar alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland.

Duurzamere investeringskeuzes en banken

Het coalitieplatform Scientists for Future NL stuurde samen met de KNAW Jonge Akademie, 10 universitaire Young Academies en Studenten voor Morgen vorige week een brief naar alle universiteiten en hogescholen van Nederland. Met deze brief hopen zij de onderwijsinstellingen te inspireren naar een versnelde transitie naar een duurzame samenleving. Daarvoor is volgens hen nodig dat kennisinstellingen een leiderschapsrol gaan vervullen. Daar hoort ook bij dat universiteiten en hogescholen kritischer leren kijken naar hun banken en verzekeraars, en ze betere en duurzamere investeringskeuzes maken.

Miljarden naar de fossiele sector

Ook Anne Urai (universitair docent Universiteit Leiden) ondertekende de brief. In een persbericht doet zij haar verhaal: “Nederlandse universiteiten en hogescholen doen veel om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, ze doen onderzoek naar klimaatverandering en leiden studenten op voor de toekomst. Tegelijkertijd zijn ze klant bij banken en verzekeraars die nog steeds investeren in extractie en expansie van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas: producten waarvan duidelijk is dat we er zo snel mogelijk vanaf moeten. Dit vraagt om actie.”

Op dit moment bankieren de universiteiten en hbo’s nog bij grote banken als ING, Rabobank en Deutsche Bank. Banken die doorgaans een discutabele reputatie hebben als het gaat om duurzaamheid. Zo financierde ING in 2021 de fossiele sector (olie, kolen en gas) voor een royaal bedrag van 10,7 miljard dollar. Rabobank investeerde 2,1 miljard dollar en Deutsche Bank 9,1 miljard dollar, aldus BNNVARA.

Duurzamer bankieren met de Eerlijke bankwijzer

De brief stelt dat universiteiten en hogescholen zich niet langer moeten willen associeren met dergelijke banken. Omdat deze instellingen de wetenschappelijke consensus vertegenwoordigen, dien zij een voorbeeld- en leiderschapsrol aan te nemen in de duurzaamheidstransitie. Dat gebeurt nu nog te weinig.

Daarom doelt deze brief op verandering. In de brief staan een aantal concrete aanbevelingen aan universiteiten en hogescholen. Zo stelt de coalitie dat er duurzame selectiecriteria kunnen worden meegenomen bij het kiezen van een nieuwe bank of verzekeraar (bijvoorbeeld dankzij de Eerlijke Bankwijzer). Er zijn ook een aantal duurzame banken waar de onderwijsinstellingen op kunnen overstappen in de nabije toekomst.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan HAK gaat over op biologische groenten