Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Minder afval, minder impact: Beginnerstips voor een zero-waste levensstijl

Het afvalprobleem is een doorn in het oog van de duurzame mens. Het is één van de meest zichtbare effecten op onze leefomgeving, en de plaatjes van de overvolle vuilnisbelten in Ghana en in-plastic-verstrengelde schildpadden zijn maar moeilijk van ons netvlies te krijgen. Maar Ecotoday zou Ecotoday niet zijn als we niet naar oplossingen zouden zoeken. Hoe kan jij, in je eentje, door de dingen die jij dagelijks doet, nou een verschil maken?

Het antwoord: Door minder afval te produceren! De zero-waste lifestyle, zoals ‘ie op z’n Engels heet, is een manier van leven waarbij je je individuele consumptie aanpast met een oog op het verkleinen van de menselijke afvalstapel. Dit betekent niet alleen minder consumeren (want dat is het allerduurzaamst!), maar vooral veel slimmer en bewuster. Heb ik dit echt nodig? Kan ik dit ook lenen, of zonder verpakking kopen? Is dit product te recyclen of te repareren als ik er klaar mee ben? Om je op gang te helpen, volgen hier een aantal praktische tips waar je direct mee aan de slag kan: 

1. Weg met wegwerp!

Wist je dat van 40% van alle plastics in ons leven maar één enkele keer worden gebruikt? ‘Single use plastics’ ofterwijl wegwerp plastic is één van de grootste oorzaken van de plastic soep in de Stille Oceaan. Denk hierbij aan rietjes, plastic borden, wattenstaafjes en plastic tasjes. Één van de effectiefste manieren om dit soort producten uit de weg te gaan, is door te zorgen dat jij zelf altijd een herbruikbare vervanger bij de hand hebt. Overweeg om, wanneer je de deur uit gaat, altijd een aantal herbruikbare items mee te nemen: een waterfles, een thee- of koffie beker, een katoenen tas, herbruikbaar bestek, en een herbruikbaar bakje of potje. Zo ben je overal waar je gaat of staat voorbereid om wegwerp items af te slaan. Laat (horeca)ondernemers en supermarkten vooral ook weten waarom je je eigen beker of tas hebt meegenomen, en moedig hen aan om af te stappen van hun minder duurzame alternatieven.

2. Zero-waste in de supermarkt: Koop groot en onverpakt

Onder wegwerp plastics vallen ook alle verpakkingen die je in de supermarkt ziet liggen: van de rode paprika’s die elk apart in plastic verpakt zijn tot de chemisch gefabriceerde chipszak die uit 10 verschillende materialen bestaat. De twee voornaamste manieren om dit soort afval uit de weg te gaan is door zoveel mogelijk onverpakt te kopen, en waar dat niet mogelijk is, in bulk. Er bestaan speciale verpakkingsvrije en -arme winkels en supermarkten in Nederland, zoals bijvoorbeeld het Little Plant Pantry in Amsterdam of De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Heb je niet het geluk om in de buurt van zo’n winkel te wonen, dan zijn biologische winkels of de markt een goede optie. Naar dit soort plekken kan je je eigen katoenen zakjes (lekker licht!) of waar nodig bakjes en potten meenemen en met etenswaren vullen. Wanneer iets niet verpakkingsvrij te verkrijgen is, kan je proberen een extra grote verpakking te kopen, zodat je niet onnodig veel materiaal verspild. En als je dan toch bezig bent, let dan ook even op het soort verpakking: Glas of karton zijn een stuk makkelijker te recyclen dan plastic. 

3. Reduce, reuse, repair, recycle!

Misschien heb je de leus al wel eens eerder gehoord. Een groot onderdeel van het zero-waste leven is ook simpelweg verantwoordelijker omgaan met de spullen die we kopen. Dit betekent in de eerste instantie vooral een stuk minder (reduce). Een groot deel van de spullen die we aanschaffen hebben we helemaal niet nodig, omdat we onze eigen spullen gemakkelijk kunnen repareren (repair). Mocht dat niet mogelijk zijn, dan is het altijd beter om iets tweedehands aan te schaffen (reuse) dan nieuw te kopen. De spullen die jij zelf niet meer nodig hebt kun je natuurlijk ook afleveren bij de lokale tweedehandswinkel, of elders verkopen of doneren (recycle). Voor de dingen die ongeschikt zijn voor verkoop of donatie is het waarschijnlijk de moeite waard om eens even een kijkje te nemen op de website van Milieucentraal om te controleren of je je afval wel helemaal correct scheidt (spoiler: dat is moeilijker dan je denkt!). 

4. Perfectie bestaat niet

Deze laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste. Wanneer je de bovenstaande adviezen opvolgt gaat het waarschijnlijk meer dan eens voorkomen dat je een foutje maakt. Je bent je katoenen tas vergeten en moet nu toch een plastic exemplaar kopen bij de supermarkt. Of de barman schenkt voor je iets kan zeggen je koffie al in een wegwerpbeker. Het doel van een zero-waste levensstijl is niet om alles perfect te doen. Integendeel, dit is ontzettend uitputtend en kan een erg demotiverende werking hebben. De wereld heeft niet een klein aantal mensen nodig die perfect zero-waste leven: Wat we nodig hebben is een heel groot aantal mensen die het imperfect doen, maar daarbij dus wel hun afval terugdringen. Probeer dat vooral goed te onthouden!