Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Duurzaam de zomer in met Milieuvriendelijke Zonnebrand

De zomer komt er weer aan! Dat wordt weer smeren met zonnebrand. Voor een dagje strand mag dit product niet missen. Want bij blootstelling aan de zon is het belangrijk dat we onze huid goed beschermen, dit om schade aan de huid te voorkomen. Maar is zonnebrand eigenlijk wel duurzaam? En waar moet je op letten als je een milieuvriendelijke zonnebrand wil aanschaffen? Wij zochten het voor je uit, dus lees snel verder!

Milieuvriendelijk zonnebrand: minder vanzelfsprekend dan je zou denken

Zonnebrand is een veelgebruikt product. Maar heb je je wel eens afgevraagd of dit product wel duurzaam is? Hoognodig om die vraag eens onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar alleen al de verpakking, die wordt vaak gemaakt van plastic. Plastic staat niet bekend om zijn duurzame karakter, omdat veel van het materiaal nog goed gerecycled kan worden. Plasticflessen eindigen dan ook vaak in onze oceanen bij de rest van de plastic soep of in de natuur als landfill. 

Over naar de inhoud van zo’n fles zonnebrand. Niet iets waarbij we vaak nadenken over de duurzaamheid. We gaan er meestal van uit dat het product zelf door onze huid geabsorbeerd wordt of eraan blijft plakken. 

Nu absorbeert onze huid het product wel degelijk, maar bij lange na niet zo snel als wij denken. Het is zelfs zo dat wij deeltjes  van het product verspreiden, op bijvoorbeeld oppervlakte die we aanraden. Niet alles van het product blijft dus aan ons plakken. Zweet en zeewater weekt het zo weer los.

milieuvriendelijke zonnebrand

Hierdoor komt de zonnebrand in de natuur terecht. Het echte probleem is dat zonnebrand stoffen bevat die schadelijk zijn voor het milieu. Zo kan het bijvoorbeeld giftig  zijn voor koraal. En eerlijk is eerlijk, voor de mens is het ook niet heel goed. Zonnebrand bevat vaak chemische filters die de uv-straling absorbeert. Dat werkt prima, maar het is niet echt gezond. Het is niet geschikt voor mensen met huidproblemen, omdat het veel sneller irritatie veroorzaakt. Daarnaast komen deze filters in je bloedbaan terecht, wat na langere tijd de hormoonbalans verstoort.

Wat wil je wél en wat niet in Milieuvriendelijke Zonnebrand

Dus, de meeste zonnebrand is vrij slecht voor mens en natuur. Maar hoe bepaal je dan welke je wel moet hebben en welke niet? Laten wij hier eens door een aantal ingrediënten lopen die je wel en niet in je zonnebrand wilt hebben, zodat jij een echt milieuvriendelijke zonnebrand kunt kopen.

Dit wil je absoluut niet!

Oxybenzone is een chemische stof die ervoor zorgt dat je huid goed beschermt is tegen uv-licht. Dit is de grootste boosdoener als het gaat om milieuvervuiling. Andere stoffen die je wilt ontwijken zijn octinoxate, octylmethoxycinnamate, benzophenone en avobenzone. 

Dit zijn allemaal chemische filters die je huid beschermen tegen uv, maar ook allemaal net zo slecht voor het milieu. Ook bevat zonnebrand regelmatig microplastics. Als je een milieuvriendelijke zonnebrand gevonden hebt, is het aannemelijk dat dat er ook niet in zal zitten.

Dit wil je wél!

Uiteraard kun je niet helemaal zonder uv-bescherming. Er moet dus vervanging komen voor al die chemische stoffen die voor alles en iedereen slecht zijn. Dat moeten dus natuurlijke filters zoals titaniumdioxide worden. Deze wordt veel gebruikt door milieuvriendelijke zonnebrand producten. 

Ook kan je zoeken naar de mineraal uv-filter zinkoxide. Verder kan je gewoon kijken naar andere natuurlijke producten waarvan je de naam waarschijnlijk wél kent, zoals bijvoorbeeld aloë vera. Ben je niet zo van het uitgebreid naar ingrediënten kijken, let dan op eventuele keurmerken die aangeven of iets milieuvriendelijk is. 

In het geval van zonnebrand kan je zoeken naar Reef safe, dan weet je zeker dat het product niet schadelijk is voor de natuur. Ook is er Ecocert en vele andere keurmerken. Let wel op bij keurmerken die je niet kent.

Milieuvriendelijke zonnebrand: Onze aanraders

Dan nu nog een  milieuvriendelijke zonnebrand kiezen. Wij selecteerden alvast een aantal milieuvriendelijke zonnebrand producten voor jou. 

HappySoaps Zonnebrandstick

HappySoaps is een welbekend ecologisch cosmetica merk, dat ernaar streeft om 100% natuurlijke en plasticvrije verzorgingsproducten voor iedereen toegankelijk te maken. 

Deze zonnebrandstick is dus zelf milieuvriendelijk, maar de verpakking ook! De HappySoaps zonnebrand heeft SPF 30, mineraal filters en conform de HappySoaps belofte 100% plasticvrij, vegan en ecologisch. 

 Deze stick kost ongeveer €15.

Naïf Natuurlijke Zonnebrandcrème

Naïf is een Nederlands merk dat al een paar jaar actief is in het maken van duurzame verzorgingsproducten. 

Deze natuurlijke zonnebrandcrème is gemaakt van ecologische, minerale filters en zonder chemische toevoegingen. Het is volledig Reef Safe. Deze milieuvriendelijk zonnebrandcrème is €22.

Mádara Body Sunscreen

Mádara is een merk uit Letland dat zich focust op verzorgingsproducten  met organische en biologische ingrediënten. 

Ook de verpakkingen van Mádara zijn duurzaam en volledig recyclebaar. De zonnebrand is zowel beschermend als verzorgend. Deze milieuvriendelijk zonnebrand is €19 en heeft het Ecocert keurmerk.

We Love The Planet Vegan Zonnebrandstick

De naam zegt het al, We Love The Planet houdt van de aarde en zet zich ervoor in deze te beschermen. Zo ook met deze zonnebrand met 100% milieuvriendelijke en natuurlijke uv-filter. Ook de verpakkingen is duurzaam. Het product kost €19.

Green People Zonnebrandcrème

Green People is een bedrijf uit het VK die zich specialiseert in beauty producten, net als bovenstaande producten is deze volledig natuurlijk en organisch, gemaakt van duurzaam geteelde ingrediënten. 

De zonnebrand wordt gemaakt op basis van aloë vera, wat een ontzettend populair ingrediënt is voor iedereen die natuurlijk wilt. 

Dit product is met een prijs van € 32 iets duurder, maar voor de mensen met een gevoelige huid is dat het zeker waard.

Lavera Sun Lotion

Lavera komt uit Duitsland en is ook weer volledig natuurlijk. Dit merk zul je wat sneller tegenkomen in natuurwinkels. 

Mineral uv-filters zijn hier vollop in gebruik en ook de verpakking is duurzaam geproduceerd. 

Lavera is Reef Safe en heeft het keurmerk NaTrue. Deze zonnebrand kost € 26.

Suntribe Mineral Sunscreen

Suntribe komt uit Zweden en is dol op de natuur. Al hun producten zijn op basis daarvan geproduceerd. 

Alles is volledig Reef Safe, cruelty free, natuurlijk en organisch. Ook de verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar. 

Naast Reef Safe hebben ze ook het keurmerk Cosmos Organic. Deze milieuvriendelijke zonnebrand is € 19.

Ben je ook op zoek naar een leuke duurzame tas om mee te nemen naar het strand? Dan zal je dit artikel over duurzame tassen wel interessant vinden.