Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op 26 mei werd Shell gedwongen tot een drastische vermindering van de CO2-uitstoot van hun diensten. De rechtszaak die Milieudefensie aankondigde in 2018, heeft er nu voor gezorgd dat Shell per direct moet beginnen met het veranderen van hun klimaatbeleid.

Waarom de klimaatzaak?

De klimaatzaak is gestart door Milieudefensie, omdat Shell in de top 10 staat van de meest vervuilende bedrijven ter wereld. Doordat Shell een Nederlands bedrijf is, kon Milieudefensie de rechtszaak in Nederland uitvoeren. De eisen die Milieudefensie in 2018 bij de rechter heeft neergelegd gingen voornamelijk over de CO2-uitstoot van het bedrijf. Er werd geëist dat Shell voor 2030 haar CO2-uitstoot beperkt zou moeten hebben met 45%. In het Parijs-akkoord staan alle regels omtrent het klimaatbeleid voor de komende jaren beschreven. Aan het beleid van Shell was de afgelopen jaren niet te merken dat zij iets deden om die klimaatdoelen te verwezenlijken. Dit was voor Milieudefensie een goede reden om het bedrijf voor de rechter te slepen. Het vonnis van de rechter moet leiden tot een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot wereldwijd. Shell heeft over de hele wereld veel vestigingen en veroorzaakt een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot.

Bron: Photographic Services, Shell International Limited.

Vonnis rechter

De uitspraak van de rechter was in het voordeel van Milieudefensie. Op de meeste punten heeft de rechter Milieudefensie gelijk gegeven en de organisatie is daar uiteraard erg blij mee. De klimaatzaak duurde zo’n drie jaar, maar was het wachten zeker waard, volgens Milieudefensie en hun advocaat. De advocaat van Milieudefensie (Roger Cox) zegt dat de uitspraak van de rechter de wereld gaat veranderen en dat het klimaat op 26 mei heeft gewonnen.

Wat betekent dit voor Shell?

De uitspraak van de rechter levert voor Shell veel nadelen op. Dit is natuurlijk logisch, want zij moeten zich nu voornamelijk gaan bezighouden met het veranderen van hun beleid. Zo moet Shell nu een nieuw beleid schrijven en heeft de rechter hen ook verantwoordelijk gesteld voor het beschermen van de mensenrechten in de hele keten van Shell, ook omtrent zakelijke partners en afnemers.

Wil je meer lezen over duurzaamheid en de samenleving? Lees dan hier verder.

Beeld: Photographic Services, Shell International Limited.