Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Afgelegen dorpjes en onderzoeksstations in de poolstreken hebben vaak de grootste moeite om aan energie en elektriciteit te komen. Zonnepanelen zijn tijdens de lange poolwinter helaas geen optie. Dus is het enige alternatief, een vervuilend diesel aggregaat. Alles moet per vliegtuig aangevoerd worden. Of, honderden kilometers per schip. Als er een weg is, is dat natuurlijk ook een optie.

Erg milieuvriendelijk is dit niet. Niet alleen de diesel zelf, maar ook het energieverslindende transport van de diesel naar de afgelegen plaats. Maar er is nu een oplossing, zij het nogal omstreden. De nucleaire batterij van startup Radiant levert een megawatt vermogen. Dat is voldoende om een klein dorp van ongeveer duizend huizen acht jaar van stroom te voorzien. De kernreactor is erg compact en past in een zeecontainer van 6,06 x 2,44 x 2,59 meter.

Ruimtevaart

Kernreactor

Radiant’s mini-kernreactor komt niet uit de lucht vallen. De oprichters van deze startup werkten eerder bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de spraakmakende zakenman Elon Musk. In de ruimtevaart is gewicht erg belangrijk. En kernenergie komt dan al snel in beeld als energiebron. Immers, uit een kilo uranium haal je een slordige miljoen maal meer energie dan uit een kilo fossiele brandstof. En dat scheelt natuurlijk enorm qua lanceergewicht. Afgezien van het feit dat er op Mars, het beloofde land van Musk, natuurlijk geen zuurstof is. Het enige alternatief zijn zonnepanelen. Maar met het magere zonnetje op Mars heb je dan een grote oppervlakte nodig. En blijf je het stof er af vegen.

Kernreactor spaart 300 liter diesel per minuut uit

Op volle kracht genereert de microreactor 1 megawatt. Wil je die stroom met een dieselgenerator van een megawatt genereren, dan slurpt deze 300 liter. Per minuut. Dat wil zeggen dat een zeecontainer vol met diesel in minder dan drie uur op is gestookt. Met de zeecontainer waarin deze microreactor zit, doe je wat langer. Acht jaar, om precies te zijn. En daarna kan je de mini-kernreactor weer bijvullen met verse splijtstof. Heb je eenmaal deze compacte energiebron, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je in de poolwinter een hydroponische kas van elektriciteit voorzien, die je met energiezuinige LEDs van stroom voorziet. De kernreactor is ontworpen met een veelgebruikte splijtstof op basis van al tientallen jaren bekende technieken.

Naar schatting zal deze reactor zo’n 1,2 miljard liter diesel vervangen, dus meer dan 3,8 miljard kilo CO2 besparen.

Meer weten over duurzame energie? Lees dan ook over kernenergie, de voor en nadelen.

Bron

Radiant Nuclear.
Interview met Power Magazine