Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nature’s Fynd heeft de productie van een nieuw alternatief eiwit gestart. Het doel is om bijzonder eiwitrijke vleesvervangers op de markt te brengen. Het bedrijf uit Chicago wordt gesteund door Bill Gates, Jeff Bezos en Al Gore. Met 80 miljoen dollar aan financiering denkt het bedrijf verandering te kunnen brengen aan de huidige vleesindustrie.

Een PhD student deed onderzoek naar extreme leefomstandigheden in Yellowstone, toen hij het micro-organisme vond. Het begon als een project voor NASA, waarin ze wilden onderzoeken in wat voor leefomstandigheden een organisme kan overleven. Het micro-organisme werd Fusarium strain yellowstonensis genoemd. Na wat onderzoek in het lab, werd een duurzame start-up opgericht, genaamd Sustainable Bioproducts. Al snel werd er massaal geïnvesteerd door onder andere Generation Investment Management LLP and Breakthrough Energy Ventures. Sinds vandaag heet het bedrijf Nature’s Fynd en hebben ze een fabriek geopend in Chicago. Helaas gooide de uitbraak van het Coronavirus roet in het eten. De medewerkers van het bedrijf blijven voor hun eigen veiligheid voor nu thuis.

Van schimmel naar vleesvervanger

Het micro-organisme dat werd gevonden in Yellowstone is een schimmel. Nature’s Fynd kweekt de schimmel door middel van een geïnnoveerd fermentatieproces. Wat overblijft is een neutraal-smakende stof die bomvol eiwitten zit. Vanuit hier kun je verschillende vleesvervangers gaan produceren. Een vergelijkbaar fermentatieproces met schimmels wordt gebruikt bij het maken van salami, tempé en camembert.

De toekomst van vleesvervangers

Het probleem van veel huidige vleesvervangers is dat er niet evenveel eiwitten inzitten als in echt vlees. Dit is genoeg reden voor sommige mensen om vlees te blijven eten. De vleesindustrie is echter zeer problematisch voor ons milieu. Nature’s Fynd hoopt met hun nieuwe eiwitrijke product genaamd Fy de markt omver te blazen. Een belangrijk voordeel van de productie van Fy is dat er veel minder oppervlakte en middelen voor nodig zijn dan voor de productie van echt vlees.