Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

We brengen veel tijd door op onze mobiele telefoon. Vaak geven we er ook best zoveel geld aan uit. De mobiele telefoon is nu ondenkbaar maar 10-20 jaar geleden had nog niemand van gehoord. Toch wil je als ecologisch bewust persoon zo duurzaam mogelijk gebruikmaken van mobiele telefonie. Maar wat is nu eigenlijk een duurzame telefoon?

Natuurlijk gebruikt de mobiele telefoon maar weinig energie, maar de productie van bakkertje en andere onderdelen is behoorlijk vervuilend. En dan hebben we het nog niet eens over de uitbuiting van toeleveranciers. Die daardoor hun personeel niet een redelijk inkomen kunnen betalen. 

En natuurlijk van de arbeiders in de mijnen waar de zeldzame metalen vandaan komen, die in de mobiele telefoon worden gebruikt. Kortom er zijn best wel wat milieuproblemen en sociale problemen die samenhangen met mobiele telefoons. Wat kun je daar als consument aan doen? Het antwoord:  koop een duurzame telefoon. En gelukkig zijn er meerdere goede duurzame telefoons te koop.

Maar wat is nou echt de meest duurzame mobiele telefoon? Gelukkig zijn er meerdere bedrijven die daar ook over hebben nagedacht en die hard aan het werk zijn gegaan om een duurzame mobiele telefoon te ontwikkelen. Onder hen is een Nederlands bedrijf, Fairphone. Maar er zijn ook andere duurzame telefoons. Welke duurzame telefoon kan je het beste kopen? Wij gaan diep op deze vraag in.

De meest duurzame mobiele telefoon: Fairphone 4 5G

Waarschijnlijk de duurzaamste telefoons die op dit moment op de markt zijn, zijn de telefoons van Fairphone. De Fairphone 4 5G (€640 inclusief lange kabel en lader) Is niet goedkoop, maar het is wel een moderne telefoon die 100% duurzaam geproduceerd is. Dat wil zeggen dat alle materialen die zijn gebruikt om de telefoon te maken, hetzij op een duurzame manier geproduceerd zijn, bijvoorbeeld door recycling, hetzij gecompenseerd zijn. Een heel vervelende eigenschap van moderne telefoons is dat zij bijna niet zelf te repareren zijn. Zo zit de batterij vastgeplakt en kan deze alleen door een reparatiebedrijf vervangen worden. Vervelende bijkomstigheid: Zo kan je er nooit zeker van zijn dat je telefoon ook echt uit staat En dus dat spyware die door een hacker op de telefoon is geïnstalleerd, inactief is. 

duurzame telefoons Fairphone

Bij een Fairphone toestel weet je dat wel zeker, want daar kan je de batterij makkelijk uithalen. Unieke aan de Fairphone telefoons is dat je echt elk onderdeel kan vervangen. Niet alleen de batterij, maar ook andere onderdelen zoals het scherm. Een écht duurzame telefoon, dus.

Dat is veel duurzamer,  want als je bijvoorbeeld een extra gadget in je telefoon wil hoef je niet meer de nieuwe telefoon te kopen maar kun je gewoon een onderdeel vervangen. Fairphone  verkoopt de telefoons alleen via hun eigen website. Ook vervelend is dat de speciale lader nu uitverkocht is. Wel is de Fairphone compatibel met bestaande USB C laders als je tevreden bent met langzaam laden. Als je wil snelladen, moet je lader Qualcomm  Quick Charge processor compatible, version QC 4.1 compatibel zijn. 

Refurbished telefoon

Telefoons van Fairphone zijn dus de meest duurzame telefoons op de markt. Vind je de Fairphone te veel gedoe en ook vooral: veel te duur?  Kies dan voor een even milieuvriendelijk, maar veel goedkoper en beter alternatief, namelijk de refurbished telefoon.

Refurbished telefoons zijn telefoons die zorgvuldig schoongemaakt en nagekeken zijn, en waar nodig, gerepareerd. Er komt dan ook een mooi net doosje omheen. Je hebt dus wel het gevoel van een nieuwe telefoon, maar het is in feite dus een al gebruikte telefoon. Een refurbished telefoon is dus eigenlijk een beetje een mengvorm tussen een tweedehands telefoon en een nieuwe telefoon.

Bij refurbishing spaar je de energie en milieuvervuiling uit die het produceren van een nieuwe telefoon met zich meebrengt. Dat maakt refurbished telefoons heel duurzaam, Want er wordt ongeveer acht tot tien keer zoveel energie gebruikt bij het produceren van een telefoon als bij het gebruik. En die heb je mooi bespaard, als je een refurbished telefoon koopt.

Gebruik je een telefoon langer, dan betekent het dat je al die tijd geen nieuwe telefoon nodig hebt. Dus dat je de productie van een nieuwe telefoon uitspaart. En dat doe je natuurlijk bij een refurbished telefoon.

Het voordeel van een refurbished telefoon is ook dat het toestel veel goedkoper is dan een nieuwe telefoon. En voor wat je bespaart hoeft je niet te werken, wat vaak ook de nodige CO2 uitstoot. Dat geld kan je besteden aan bijvoorbeeld bomen planten, of een zonnepaneel op jullie dak. 

Van veel verschillende merken zijn refurbished telefoons te verkrijgen. De beste koopjes zijn vaak de al wat oudere modellen die veel verkocht zijn. Bijvoorbeeld eerdere iPhones of Samsungs. Vooral populaire Samsung toestellen zijn een goede koop vanwege hun zeer goede updatebeleid. Dus van een tweedehands Samsung kan je veel langer plezier hebben dan van een tweedehands Chinees toestel. Maar het updatebeleid van Apple is ook lang niet verkeerd. Dus ook als Apple liefhebber kan je een duurzame keuze maken.

Al deze overwegingen zorgen ervoor dat  refurbished toestellen steeds populairder worden. 

Je toestel beschermen, repareren en upgraden

Hoe beter je je toestel beschermt, hoe langer het mee gaat en hoe minder milieubelastend je bezig bent. Zorg daarom voor een goede screen protector. 

Een nog beter bescherming dan screenprotectors bieden telefoonhoesjes. Deze beschermen niet alleen je scherm, maar dempen ook de val. Dus koop meteen een

Het kan zijn dat je toestel het nog prima doet maar dat een onderdeel kapot is, of minder goed werkt. Bijvoorbeeld de accu, of het scherm. Het is dan zonde om alleen om die reden het toestel weg te gooien. Je kan het dan beter laten repareren. of het zelf repareren. Daarvoor moet je wel handig zijn, maar er zijn veel filmpjes op YouTube met instructies hoe je je telefoon kan repareren. 

De bijbehorende reserveonderdelen die je nodig hebt kan je hier ook bestellen . Ben je echt een handige Harry en is je telefoon dan geschikt voor, dan kan je je telefoon zelfs upgraden met nog veel betere onderdelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een betere batterij of meer geheugen. Helaas kan dit niet bij veel telefoons. We hopen daarom dat Fairphone navolging krijgt en dat er meer modulaire telefoons aankomen.

Conclusie: wat zijn duurzame telefoons?

Verreweg de meeste kosten voor energie van de telefoon worden gemaakt op het moment dat deze wordt geproduceerd. Dat is vele malen meer dan het totale energiegebruik tijdens de levensduur van de telefoon. Dus wil je zo ecologisch mogelijk met je telefoon omspringen, zorg dan dat je telefoon zo goed mogelijk in conditie blijft. Dat kan je doen door een beschermhoesje en een screenprotector. Daarmee blijft je telefoon in de beste conditie. En kan je er jaren plezier van hebben. 

Wil je een nieuwe telefoon kopen, kies dan voor een refurbished telefoon. Hierbij heeft Samsung het beste update- en ondersteuningsbeleid. Ook de grote concurrent van Samsung, Apple, scoort wat dit betreft goed. 

Wil je toch echt een nieuwe, duurzame, telefoon, Dan is er eigenlijk maar een echt goede optie. De Fairphone 4. Deze is alleen niet erg goedkoop, Maar je kan dan wel zonder gewetensbezwaren genieten van een goede nieuwe telefoon.

Meer weten over duurzaam nieuws? Lees dan verder op EcoToday.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens