Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De gasprijzen breken record na record. Een zorgwekkende ontwikkeling voor veel Nederlandse huishoudens én bedrijven. Als gevolg neemt de vraag naar duurzame energie, zoals zonne-energie toe. Met duurzame energie kan je, zeker op de lange termijn, veel besparen op de energierekening. Toch zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar minder nieuwe zonnepanelen op het stroomnetwerk aangesloten dan vorig jaar. Hoe kan het dat er minder zonnepanelen zijn verkocht met stijgende gasprijzen?

Minder zonnepanelen aangesloten in 2022

In 2021 werd er tot en met september 2.319 megawatt aan capaciteit door zonnepanelen aangesloten op het stroomnetwerk. Dit jaar vallen de cijfers 5 procent minder  uit (2.196 megawatt), zo blijkt uit cijfers van De Volkskrant en Liander. Liander is een van de grootste netbeheerders in Nederland. Zij ervaarden dit jaar een terugloop in het aantal aangesloten zonnepanelen. Dat terwijl de vraag naar duurzame energie nu hartstikke hoog ligt. Hoe kan dit?

Netbeheerders kampen met capaciteitsproblemen

Dat zit zo: het zijn voornamelijk de grote zakelijke klanten die minder zonneparken aansluiten dit jaar, aldus Liander. Dit komt vooral door gebrek aan capaciteit op het stroomnet. Liander verklaart: er is momenteel een explosieve vraag naar elektriciteit waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet. De industrie is langzaam aan het elektrificeren, en de razendsnelle snelle opkomst van duurzame energie zorgen ervoor dat het druk is op het elektriciteitsnet.  Dit werkt ontmoedigend voor grote bedrijven die er nog aan twijfelen om over te stappen naar zonne-energie. 

Meer zonnepanelen verkocht door de stijgende gasprijzen

Bij particulieren is nog wel sprake van een duidelijke groei van het aantal nieuwe zonnepanelen. Zo’n 45 procent tot nu toe. Voor particulieren is het dan ook door de salderingsregeling en hoge stroomprijs nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen. We zien hier dus dat er wel degelijk meer zonnepanelen zijn verkocht door de stijgende gasprijzen.

Let wel: vanaf 2023 gaat deze salderingsregeling afgebouwd worden en komt er een nieuw systeem. Per jaar en tot en met 2031, gaat de salderingsregeling steeds 9 procent omlaag. Hierdoor gaat de terugverdientijd van zonnepanelen iets omhoog. Niet gevreesd, het is zeker nog rendabel om nu zonnepanelen aan te schaffen.

Meer lezen over zonne-energie? Lees dan Terugverdientijd van jouw zonnepanelen