Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zonnepanelen zie je steeds vaker terug in het straatbeeld. In 2022 heeft ruim 2 miljoen woningen zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen die geplaatst worden op een groen dak zie je nog niet veel. Toch heeft zonnepanelen op een groen dak veel voordelen.

Verschillende soorten daken

Daken zie je in allerlei verschillende soorten en maten. Zonnepanelen in combinatie met groenendaken, ook wel groene zonnepanelen genoemd, is het meest effectief bij een platte of zeer licht hellend dak. De zonnepanelen kunnen met dit type dak op zo’n manier worden geplaatst dat de ideale positie ten op zichten van de zon wordt bereikt. Bij een schuin dak kan het nodig zijn om extra voorzieningen aan te brengen tijdens de droge zomermaanden. Regenwater loopt bij een schuin dank namelijk weg.

Rendement groene daken

Zonnepanelen in combinatie met groenen daken hebben een hoger rendement. Daarnaast wordt de levensduur van de zonnepanelen verlengd met de groene daken. De grootste reden voor een hoger rendement met groene daken is de temperatuur die op het dak langer blijft hangen.  In totaal kan dit tot 4 tot 8 procent meer stroom opleveren.

Meer biodiversiteit

Met groene daken wordt de biodiversiteit verhoogd. Naast de reguliere mix aan sedumplanten, worden er ook andere plantensoorten geplaatst op de schaduwplekken die op het dak zijn. Een plek met veel schaduw kan bijvoorbeeld onder de panelen zijn. De schaduwplekken op de groene daken worden vooral door volgens en insecten als prettig ervaren.

Controleren van constructie

Bij de plaatsing van groene daken is het noodzakelijk dat het dak niet doorzakt. Om zeker te zijn hoeveel een dak kan dragen, is het belangrijk dat de constructie vooraf wordt gecontroleerd. Dit kan het beste worden gedaan door een professional, die elk type dak voorbij heeft zien komen. Solar Sedum heeft al meer dan 10 jaar ervaring met het installeren van groene daken. Bioversiteit en rendement is bij Solar Sedum gegarandeerd.

Waarom zijn groene daken zo belangrijk?

  • Door het aanleggen van een groen dak kun jij bijdragen aan het verminderen van de luchtvervuiling in jouw omgeving.
  • Groene daken bieden jou de mogelijkheid om te genieten van groen en natuur in een stedelijke omgeving.
  • Het hebben van een groen dak kan jou helpen om energie te besparen doordat het dak zorgt voor extra isolatie.
  • Door het opvangen van regenwater en het verminderen van de hoeveelheid verhard oppervlak draagt een groen dak bij aan het verminderen van overstromingsrisico’s.
  • Het aanleggen van een groen dak kan jouw huis in waarde laten stijgen en de verkoopbaarheid van jouw woning verbeteren.
  • Door het bieden van een leefgebied voor planten en dieren kan een groen dak jou helpen om de biodiversiteit in jouw omgeving te vergroten.
  • Door het verminderen van de ‘urban heat island’-effecten kan een groen dak bijdragen aan een aangenamer klimaat in jouw omgeving.