Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nederlanders zijn zich dankzij de coronacrisis bewuster geworden van de ernst van de klimaatcrisis. Ze geven in een survey van de ABN AMRO bijvoorbeeld aan bereid te zijn hun eigen transportgebruik aan te passen. De bank spreekt tegen Het Parool over een heus ‘keerpunt’ in de strijd tegen klimaatverandering. 

De coronacrisis, hoe verschrikkelijk dan ook, heeft niet enkel negatieve effecten gehad. Zoals EcoToday over de afgelopen maanden heeft gedeeld, boden de coronacrisis en vooral de daaraan verbonden economische neerslag een hoognodige adempauze voor ecosystemen over de hele wereld. Volgens een recent onderzoek van de ABN AMRO blijkt nu dat maar liefst 71% van de Nederlanders niet bereid is deze bijvangst van de coronacrisis weer in te leveren. 

Coronacrisis als wake-up call 

De onderzoeksresultaten zijn afkomstig van een enquête die werd afgenomen door opiniepeiler Ipsos in opdracht van ABN. Ruim een derde van de ondervraagden heeft aangegeven minder op vliegvakantie te willen gaan en 30% wil de auto minder gaan gebruiken. In het algemeen is meer dan de helft bereid zijn of haar reisgedrag tot op zekere hoogte aan te passen uit milieuoverwegingen. De bevindingen steken sterk af tegen de antwoorden die vorig jaar door Nederlanders werden gegeven. Alhoewel mensen destijds ook aangaven dat duurzaamheid belangrijk voor hen was, was maar een kwart daadwerkelijk bereid om persoonlijk vervoergebruik aan te passen. 

Meer dan een derde van de respondenten heeft dan ook aangegeven dat de coronacrisis voor hen een wake-up call is geweest voor klimaatproblematiek. Na de zorgen over de economische gevolgen van de coronacrisis staan voor Nederlanders de zorgen over milieu en klimaat volgens het onderzoek op een tweede plek. Meer dan de helft van de respondenten stemt in met het idee dat duurzaamheid juist in deze onzekere tijden hoog op het prioriteitenlijstje van de overheid moet staan. ABN AMRO concludeert dan ook dat mensen nu meer dan ooit open staan voor het doorvoeren van milieumaatregelen. 

De crisis was niet de oplossing

Het is echter gevaarlijk om te concluderen dat de coronacrisis een oplossing is (geweest) voor onze klimaatproblematiek. Niet alleen zou dit een gevaarlijke ophemeling zijn van een dodelijke pandemie die wereldwijd miljoenen slachtoffers eist, het houdt er ook geen rekening mee dat de huidige staat van de wereld tijdelijk is. De meerderheid van de ondervraagden lijkt zich hiervan bewust: ruim twee derde geeft aan dat het niet realistisch is om te verwachten dat de positieve effecten van de coronacrisis blijvend zijn. Als de grenzen straks weer open gaan en de economie weer gaat draaien zullen menselijke consumptie en vervuiling vanzelf weer toenemen.

Het is dan ook cruciaal om te beseffen dat eerder dan een oplossing, de coronacrisis juist licht schijnt op één van de grootste oorzaken achter de klimaatcrisis: ons economisch systeem. Alleen met dit besef kunnen we een grootschalige verandering doorvoeren. Zo kunnen we vervolgens een exit-strategie ontwerpen die voorkomt dat we in dezelfde oude en vervuilende patronen vallen als voorheen. De strijd tegen de vernieling van de aarde houdt daarom niet op bij deze pandemie. Integendeel, de strijd lijkt pas net op gang te komen. 

Wil je meer lezen over de positieve effecten van de coronacrisis op het milieu? Lees dan hier verder.