Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Na het ‘vernietigende’ IPCC-rapport, slaat nu ook de medische branche alarm. Volgens hen wordt de openbare gezondheid ernstig bedreigd. En dat allemaal als gevolg van klimaatverandering. Dat liet de branche weten middels een grote gezamenlijke publicatie. Daar deden bijna 220 van de grootste en toonaangevende medische vakbladen aan mee. Begin deze week zagen we de publicatie van het gemeenschappelijke commentaarstuk verschijnen. Het doel? Wereldleiders oproepen om met grote spoed actie te ondernemen.

Gezamenlijk pleidooi medische vakbladen

Volgens de branche moeten regeringen nu actie gaan ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom schreven de redacties en uitgevers van de medische- en gezondheidstijdschriften een gezamenlijk pleidooi. Daarin stellen ze onder andere dat de gezondheid van mensen heeft te lijden onder de oplopende temperaturen en de vernietiging van de natuur. Om die reden vragen de tijdschriften, zoals het Nederlandse NTVG, aan regeringen en andere verantwoordelijken om spoedig tot actie over te gaan. Zij zeggen: 2021 moet bestempeld gaan worden als hét jaar waarin we als wereld eindelijk de koers veranderen. Er moet nu echt wat gaan gebeuren, voordat het te laat is.

Verdubbeling sterfgevallen door hittegolven

De medische branche staat aan de frontlinie als het aankomt op de gevolgen van klimaatverandering op de menselijke openbare gezondheid. Zo is bijvoorbeeld de laatste twintig jaar het aantal hitte-gerelateerde sterfgevallen onder 65-plussers met meer dan 50 procent toegenomen, zo schrijven de bladen. Ook zijn er een tal van andere klachten die steeds vaker voor lijken te komen. Zoals bijvoorbeeld uitdroging, tropische ziektes, zwangerschapscomplicaties of bepaalde (nieuwe) allergieën. Allemaal te wijten aan klimaatverandering.
Lukt het ons niet om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden? Dan zal dat leiden tot “catastrofale gezondheidsschade” volgens de bladen.


Aan de bel trekken

De medische bladen slaan alarm in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Die in november weer plaatsvindt. Bovendien starten vanaf september weer een aantal andere belangrijke internationale bijeenkomsten. Ook daar is het klimaat een van de onderwerpen. De auteurs willen benadrukken dat de aanpak van klimaatproblemen nu echt niet langer kan wachten. Ook vinden zijn de huidige maatregelen niet ‘streng’ of ‘realistisch’ genoeg. Ook halen zij de coronacrisis aan: toen kon ineens wél de geldkraan worden opengedraaid, zeggen de bladen. “De milieucrisis vereist een vergelijkbare spoedreactie. Er zullen enorme investeringen nodig zijn die veel verder gaan dan wat momenteel wordt overwogen of geleverd in de wereld.”

Wil je meer lezen over het milieu en gezondheid? Lees dan hier verder.