Sinds China in 2018 de import van plastic afval verboden heeft, hebben talrijke recyclagebedrijven uit China illegaal hun business verhuisd naar Maleisië. Daar komt nu jaarlijks zo’n zeven miljoen ton aan afval terecht, veel meer dan de capaciteit die het land aan kan. Sommige plaatsen zijn bedolven onder het afval. Een groot probleem, wat grotendeels door rijkere landen wordt veroorzaakt. De Europese Unie is namelijk de grootste exporteur van plastic afval, en de Verenigde Staten staat op nummer 1 wanneer het om individuele landen gaat. De afvalexport van de VS naar Maleisië in het specifiek is volgens een recent Greenpeace verslag zelfs verdubbeld na de plastic ban in China. Europa en de VS exporteren hun afval omdat het goedkoop is, het helpt om recycle doelstellingen te behalen en afvalstort op eigen terrein verminderd.
Afval wordt teruggestuurd
Maleisië heeft 150 containers met 3.737 ton aan illegaal plastic afval teruggestuurd naar hun land van herkomst. Hiervan zijn er 43 naar Frankrijk, 42 naar het Verenigd Koninkrijk, 17 naar de Verenigde Staten en 11 naar Canada gestuurd. Op een persconferentie afgelopen maandag maakte Yeo Bee Yin, de Maleisische minister van milieu, bekend dat er binnenkort nog eens 110 teruggestuurd zullen worden. Hiervan zullen er onder andere 60 naar de Verenigde Staten gaan, en 8 naar onze zuiderburen in België.
De vervuiler betaalt
Met deze actie van de Maleisische overheid, en soortgelijke acties in andere Aziatische landen, zoals de Philippijnen, lijkt het er echter op alsof er snel een einde zal komen aan deze (illegale) plastic export van het Noorden naar het Zuiden. Volgens Yin zal haar ministerie “blijven vechten tegen de vervuiling”. Illegaal afval dat aankomt per boot zal consequent en zonder genade teruggestuurd blijven worden. Het land hoopt in Februari een fast-track terugstuur process in te voeren, en daarmee de illegale import van afval nog verder aan te sterken en te normaliseren. Bovendien draaien de exporterende landen op voor de kosten van de terugkeer. “Het gaat echter niet om het geld”, zegt Yin, “maar om waardigheid. Onze positie is erg sterk. We willen een signaal geven dat Maleisië niet de afvalstort van de wereld is.”