Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Mad Honey uit de Himalaya brengt je in hogere sferen

De grootste honingbijsoort ter wereld, Apis Laboriosa, leeft hoog in de Himalaya in Nepal. Daar, waar de rododendronstruiken groeien, verzamelen ze nectar van de bloemen en produceren ze de gewilde, maar omstreden Mad Honey. Wat is Mad Honey precies? En is het wel legaal?

Honing is in veel opzichten een soort geconcentreerd extract van de nectar van planten, die de bijen bezoeken. Zo is de bekende Manuka-honing uit Nieuw Zeeland afkomstig van honingbijen, die de nectar van de Manukaplant verzamelen en de zeer gewilde geneeskrachtige Manukahoning produceren. Afhankelijk van uit welke streek en uit welk jaargetijde de honing afkomstig is, kan de samenstelling dus heel anders zijn. Dat geldt ook voor de honing uit de hoge bergen van de Himalaya. Op deze hoogte groeien veel rododendronstruiken, waarvan de reuzenbijen nectar verzamelen. Deze slaan ze op in grote nesten, die aan steile rotsen kleven. Veilig van alle roofdieren.

Mad Honey

Helemaal veilig? Nee. In de loop der eeuwen heeft de lokale Nepalese Gurung-bevolking geleerd hoe ze de honing uit deze nesten kunnen oogsten. Omdat de reuzenhoningbij in zijn bestaan wordt bedreigd, zijn er nu strenge regels. Zo moeten de oogsters in een bepaald gebied éénderde van de bijennesten met rust laten, zodat de bijen zich kunnen herstellen. Aangezien de bijennesten aan steile kliffen hangen, is het oogsten van de Mad Honey een gevaarlijk werkje.

Mad honey en rhododendron bloemen

Mad Honey

Rhododendron luteum, staat bekend om zijn zeer hoge concentratie aan grayanotoxine. Deze licht giftige stof werkt als een drug. Als gevolg hiervan komen de gebruikers van de honing in een lichte trance. Sommigen zeggen, lustopwekkend. De honing is krachtig. Daarom raadt de fabrikant aan niet meer dan één tot maximaal drie theelepels honing per keer te gebruiken.

De Nepalese regering heeft nu het oogsten van Mad Honey gereguleerd. Er zijn enkele aanbieders, die deze echte, door de Nepalese overheid gecertificeerde Mad Honey verkopen. Door deze honing te kopen, steun je de lokale Gurung-bevolking en draag je bij aan een evenwichtig beheer van het gebied waar deze bijen voorkomen. Maar, zoals gezegd, grayanotoxine is licht giftig. Kortom, wees voorzichtig.

Turkse Deli Bal honing

De “gekke honing” komt ook in een ander deel van de wereld voor. Namelijk in Pontië, een gebied in Turkije dat aan de Zwarte Zee grenst en waar een andere rhododendronsoort met veel grayanotoxine groeit. In verhalen van de oud-Griekse geschiedschrijver Xenophon beschrijft deze al uitvoerig de effecten van de “Mad Honey” op Griekse huurlingen in Pontië, die door de koning van Perzië waren ingehuurd. Deze raakten bedwelmd door de honing. Na enkele uren was de honing uitgewerkt. Ook nu verzamelen Turkse imkers deze honing. Deze staat bekend als Deli Bal honing en ook deze wordt wereldwijd verkocht.

Wil jij meer lezen over insecten? Bekijk dan ook het artikel over welke nieuwe soorten zijn er de afgelopen tweehonderd jaar bijgekomen?