Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wil jij Mad Honey kopen? Dit is wat je moet weten! De grootste honingbijsoort ter wereld, Apis Laboriosa, leeft hoog in de Himalaya in Nepal. Daar, waar de rododendronstruiken groeien, verzamelen ze nectar van de bloemen en produceren ze de gewilde, maar omstreden Mad Honey. Wat is Mad Honey precies? En is het wel legaal?

Honing is in veel opzichten een soort geconcentreerd extract van de nectar van planten, die de bijen bezoeken. Zo is de bekende Manuka-honing uit Nieuw Zeeland afkomstig van honingbijen, die de nectar van de Manukaplant verzamelen en de zeer gewilde geneeskrachtige Manukahoning produceren. Afhankelijk van uit welke streek en uit welk jaargetijde de honing afkomstig is, kan de samenstelling dus heel anders zijn. Dat geldt ook voor de honing uit de hoge bergen van de Himalaya. Op deze hoogte groeien veel rododendronstruiken, waarvan de reuzenbijen nectar verzamelen. Deze slaan ze op in grote nesten, die aan steile rotsen kleven. Veilig van alle roofdieren.

Mad Honey

In de loop der eeuwen heeft de lokale Nepalese Gurung-bevolking geleerd hoe ze de honing uit deze nesten kunnen oogsten. Omdat de reuzenhoningbij in zijn bestaan wordt bedreigd, zijn er nu strenge regels. Zo moeten de oogsters in een bepaald gebied éénderde van de bijennesten met rust laten, zodat de bijen zich kunnen herstellen. Aangezien de bijennesten aan steile kliffen hangen, is het oogsten van de Mad Honey een gevaarlijk werkje.

Real Mad Honey Review

Wil jij Mad Honey kopen? Bekijk dan eerst deze Mad Honey review. De Mad Honey effecten kunnen bij iedere persoon anders aanslaan.

Mad honey effecten

Mad Honey Nepal

Rhododendron luteum, staat bekend om zijn zeer hoge concentratie aan grayanotoxine. Deze licht giftige stof werkt als een drug. Als gevolg hiervan komen de gebruikers van de honing in een lichte trance. Sommigen zeggen dat het lustopwekkend is of slapen erg diep. De Mad Honey effecten zijn krachtig. Daarom raadt de fabrikant aan niet meer dan één tot maximaal drie theelepels honing per keer te gebruiken.

Mad Honey Nepal

De Nepalese regering heeft inmiddels het oogsten gereguleerd. Er zijn enkele aanbieders, die deze echte, door de Nepalese overheid gecertificeerde Mad Honey verkopen. Door deze honing te kopen, steun je de lokale Gurung-bevolking en draag je bij aan een evenwichtig beheer van het gebied waar deze bijen voorkomen. Maar, zoals gezegd, grayanotoxine is licht giftig. Wees voorzichtig.

Turkse Deli Bal honing

Naast de Mad Honey Nepal komt de “gekke honing” ook in een ander deel van de wereld voor. Namelijk in Pontië, een gebied in Turkije dat aan de Zwarte Zee grenst en waar een andere rhododendronsoort met veel grayanotoxine groeit. In verhalen van de oud-Griekse geschiedschrijver Xenophon beschrijft deze al uitvoerig de effecten van de speciale honing op Griekse huurlingen in Pontië, die door de koning van Perzië waren ingehuurd. Deze raakten bedwelmd en na enkele uren was de honing uitgewerkt. Ook nu verzamelen Turkse imkers deze honing. Deze staat bekend als Deli Bal honing en ook deze wordt wereldwijd verkocht.

Wil jij meer lezen over insecten? Bekijk dan ook het artikel over welke nieuwe soorten zijn er de afgelopen tweehonderd jaar bijgekomen? Of wil je liever verder kijken op EcoToday voor andere producten?

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens