Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een historisch moment: Afgelopen maandag, 4 juli, was de gemiddelde dagtemperatuur voor het eerst wereldwijd boven de 17 graden Celsius, meldt NOAA, het Amerikaanse KNMI. Dat betekent dat 4 juli officieel de warmste dag ooit gemeten is. Het NOAA houdt de temperaturen sinds 1979 bij. Het vorige record stamde uit augustus 2016 en was 16,92 graden.

Wereldwijd temperatuur boven de 17 graden

Maandag werd een opmerkelijke klimaatmijlpaal bereikt. De wereldwijde gemiddelde dagtemperatuur is voor het eerst vastgesteld boven de 17 graden Celsius. Dit baanbrekende nieuws is gebaseerd op de eerste metingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het gerenommeerde Amerikaanse meteorologische instituut.

Op verschillende plekken over de hele wereld worden momenteel ongebruikelijk hoge temperaturen gemeten, wat resulteert in extreme hittegolven. Het zuiden van de Verenigde Staten wordt bijvoorbeeld getroffen door uitzonderlijk warm weer, terwijl delen van China ook gebukt gaan onder een intense hittegolf. In het noorden van Afrika zijn temperaturen van bijna 50 graden Celsius waargenomen. Zelfs op Antarctica is er sprake van opvallende warmte, waar Oekraïense onderzoekers een temperatuur van 8,7 graden Celsius hebben vastgesteld.

Alarmerende ontwikkelingen

Het zijn dus alarmerende cijfers, en geen mijlpaal om te vieren. De ontwikkelingen worden met grote bezorgdheid gevolgd door klimaatwetenschappers. Een onderzoeker van het Imperial College London verklaarde tegenover persbureau Reuters: “Dit is geen mijlpaal die we moeten vieren. Het is een doodvonnis voor mensen en ecosystemen.” De ernstige gevolgen van deze extreme temperaturen benadrukken de dringende noodzaak om klimaatverandering aan te pakken en effectieve maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken.

El Niño

NOS laat weten dat de hoge temperaturen door de klimaatverandering ook in verband kan worden gebracht met El Niño, een meteorologisch fenomeen dat gepaard gaat met stijgende temperaturen. Van het weerfenomeen is sprake als de oppervlaktetemperatuur van het water in de Stille Oceaan rond de evenaar warmer is dan gemiddeld. De vorige keer dat er een sterkte El Niño was, was in 2016.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Rotterdamse start-up wil oesterpopulatie herstellen