Het fabriceren van sieraden is normaliter een vervuilend proces: ecosystemen worden aangetast en water wordt door onder andere kwik vervuild. Daarbij komt de ethische problematiek in de landen waar deze sieraden worden gemaakt. Vaak is er sprake van armoede, zijn er weinig voorzieningen en is de toegankelijkheid van onderwijs schaars.
Een duurzaam alternatief voor sieraden van goud of diamanten? Uit het hout van één boom – die beschikt over een redelijk formaat – zijn vele oorbellen, ringen en halskettingen te maken. Ecofriendly omdat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van snoeihout en resthout. Het merk Sieraden van Hout weet dit te benutten en maakt stuk voor stuk unieke exemplaren.
Duurzame sieraden kopen: hier kan je op letten
Voor ons als consument zijn de misstanden in de sieradenindustrie vaak niet zichtbaar. Toch zijn deze er wel. Van kinderarbeid, watervervuiling, gebruik van chemicaliën tot aan slechte arbeidsomstandigheden en opbrengsten die worden gebruikt voor het financieren van gewapende conflicten. Als je op zoek gaat naar een duurzaam sieradenmerk is het goed om op de onderstaande punten te letten:
- Materiaal: het mijnen van metalen voor zilver of goud heeft een negatieve impact op het milieu en de mijnbouwers. Het is daarom goed om te kijken naar alternatieve materialen die worden gebruikt zoals hout. Wil je toch een sieraad van goud of zilver? Bekijk dan eens de juwelen die gemaakt zijn van gerecycled goud of zilver.
- Productie: wordt er op de webshop of in de winkel waar jij je sieraad wilt kopen iets verteld over de locatie van de productie? Een lokaal merk heeft minder uitstoot van bijvoorbeeld transport. En hoe zit dat met werkomstandigheden waaronder het sieraad wordt gemaakt?
- Transparantie: licht het merk toe in welk atelier de sieraden worden gemaakt? Of hoe de toeleveringsketen eruitziet? Als het verhaal achter het sieraad onvindbaar is of vaag, dan kan je ervan uitgaan dat duurzaam niet hoog in het vaandel staat.
Laurierstruik: perfect om sieraden van te maken
Eigenaresse van Sieraden van Hout – Marcelle – is een aantal jaren geleden naar het buitengebied verhuisd. Hier is de passie begonnen voor het planten van veel verschillende planten en bomen om de biodiversiteit toe te laten nemen. Van fruitbomen tot aan bessenstruiken: je vindt het in het voedselbos dat ze in eigen bezit heeft. Hier is waar Marcelle de mogelijkheden van de laurierkers – ook wel bekend als de Prunus luarocerasus – ontdekte om sieraden mee te maken. Opvallend is dat deze struik niet veel eetbaars voor de mens te bieden heeft, maar wel ideaal te gebruiken is voor het maken van sieraden van hout.
Exclusiviteit gegarandeerd
“Als je eenmaal oog hebt voor hout, laat dat je niet meer los”, aldus Marcelle. Bij het ontwerpen en maken van de houten sieraden kijkt ze naar de prachtige belijningen, jaarringen en de kleurverschillen waarover het hout beschikt. Voor de meeste sieraden wordt er een combinatie gebruikt van allerlei soorten hout, zoals eiken, beuken, kersen, mahonie en esdoorn. Omdat elk stuk hout net weer wat anders is, wordt de exclusiviteit van elk sieraad gegarandeerd. Bang dat je een geïrriteerde huid krijgt? Elk sieraad is 100% nikkelvrij.
Zo zorg je dat je houten sieraad lang meegaat
Om langer plezier te hebben van je oorbellen, ring of halsketting is regelmatig schoonmaken essentieel. Een groot voordeel van een houten sieraad is dat het niet lastig is om te onderhouden. Het enige wat je zo nu en dan hoeft te doen is invetten met wat olie. Geef vervolgens de olie voldoende tijd om in te trekken. Lijnolie, olijfolie of druivenpitolie zijn geschikte oliën om hiervoor te gebruiken. Deze soorten olie staan meestal wel in elk keukenkastje. Let wel: de olie die je gebruikt om je houten sieraad schoon te maken mag niet vervuild zijn. Smeerolie van je motor kan je dus niet gebruiken.
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar het aanbod Sieraden van hout?
Ben je benieuwd naar meer? Eerder stelden we deze top 5 duurzame sieraden op.