De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Globaal gezien is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 20% van de wereldwijde watervervuiling en 10% van de totale menselijke CO2 uitstoot – dat is meer dan alle internationale vluchten en scheepvaart bij elkaar. Als er de komende jaren niet het nodige veranderd, dan kan dit aandeel zelfs oplopen tot 26% van de totale CO2 uitstoot in 2050.
Nu kan je er aan de hand van deze cijfers voor kiezen om minder kleding te kopen, of om voortaan enkel bij tweedehands winkels te shoppen. Er is echter een nieuw alternatief in opkomst: kleding huren. Waar voorheen enkel gebruikelijk voor smokings of carnavalskostuums, zien we op dit moment in Nederland een toenemend aantal mogelijkheden om kleding uit alle segmenten – van spijkerbroek tot designer pump – tijdelijk te lenen bij kledingbibliotheken door het hele land.
Het probleem met onze kledingkast
De reden dat de kledingindustrie zo vervuilend is heeft grotendeels te maken met het feit dat onze mode maatschappij draait op massaconsumptie. Alleen al in Nederland kopen we jaarlijks voor 20 miljard euro aan nieuwe kleding, of wel 46 kledingstukken per jaar, zo blijkt uit onderzoek van de HvA. Kleding die we grotendeels niet eens dragen, blijkt uit datzelfde onderzoek – de gemiddelde Nederlander heeft 176 kledingstukken in zijn kast hangen, waarvan er 50 al meer dan een jaar ongedragen zijn.
Tegelijkertijd is de levensduur van onze kleding gemiddeld maar 3 jaar, wat alleen al in Nederland resulteert in 235 miljoen kilo textiel afval per jaar. Wereldwijd belandt 85% van ons textielafval op grote stortplaatsen, vaak gelegen in armere landen waar de lokale kleding consumptie veel lager ligt. Minder dan 1% van het materiaal dat is gebruikt voor onze afgedankte kleding wordt gerecycled om nieuwe kleding van te produceren.
Lenen: het nieuwe kopen?
Dat er iets moet veranderen aan de manier waarop de gemiddelde Nederlander kleding consumeert is duidelijk. Kledingverhuur, op dit moment het snelst groeiende onderdeel uit de modesector, lijkt een stap in de goede richting te zijn. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 20% per jaar nemen de mogelijkheden op het gebied van kledingverhuur ook voor de Nederlandse consument toe.
Een van de eerste fysieke Nederlandse kledingbibliotheken en een bekend voorbeeld is Lena the fashion library in Amsterdam. De winkel, sinds 2014 gevestigd aan de Westerstraat in de Jordaan, laat haar klanten eenmalig iets lenen of zelfs kopen als het geleende kledingstuk goed bevalt. Een leen abonnement afsluiten, zoals dat werkt bij een normale bibliotheek, kan ook. Daarvoor werkt Lena met een puntensysteem waarbij je maandelijks voor 25, 30 of 40 euro, kleding kan inwisselen in de winkel of op ruilpunten bij concept stores in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Online huren is ook mogelijk.
Duurzaamheid heeft hierbij altijd aan de grondslag van het project gelegen, zo vertelde mede-oprichtster Suzanne Smulders aan Het Parool. Alhoewel de winkel consumenten een goedkope manier biedt om hun kledingkast (tijdelijk) uit te breiden en nieuwe stijlen uit te proberen zonder miskopen, is het idee achter Lena dat het mensen voorziet van een soort gedeelde garderobe. Hierdoor kunnen mensen vervolgens hun eigen garderobe kleiner en totale kleding consumptie lager houden. Daarnaast hangt de zaak voor 30% vol met vintage kleding, werkt Lena samen met duurzame merken en lokale, jonge ontwerpers, wordt kleding zoveel mogelijk gerepareerd en wordt alles gewassen met duurzaam wasmiddel. Wanneer een kledingstuk dan echt ‘op’ is, wordt het gedoneerd of gerecycled.
Op dit moment heeft Lena rond de 300 vaste abonnees. Mocht de populariteit van kledingverhuur initiatieven zoals Lena verder toenemen in Nederland, dan kan dat een significante impact hebben. Zo vermeldt Lena’s website dat “als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat meer impact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers. Koopt iedereen drie kledingstukken per jaar minder? Dan besparen we met z’n allen ongeveer 57 kg CO2 per persoon. Als je dat bij elkaar optelt komt dat neer op 975 kiloton CO2, wat net zo veel is als 2,1 miljoen mensen die een jaar lang vegetarisch eten.”
Lena the fashion library is niet de enige plek waar je duurzaam kleding kunt huren. Neem ook eens een kijkje bij de volgende (Nederlandse) kledingbibliotheken:
Amsterdam
Lena the fashion library http://www.lena-library.com/
Arnhem
Outfit Library LESS https://www.outfitlibraryless.com/
Den Haag
Bij Priester http://www.bijpriester.nl/
Online
Borrow a Brand https://borrowabrand.com/
Dressoir: A better way to get dressed https://mydressoir.com/
Hulaloop (kinderkleding) https://www.hulaaloop.com/
MUD jeans https://mudjeans.eu/how-lease-a-jeans-works/
Rent My Dress https://rentmydress.nl/
Spinning Closet https://www.spinningcloset.com/