Finland is voor het grootste deel bedekt met enorme bossen – de westelijke uitlopers van de onmetelijke Siberische taiga. Deze poolbossen spelen een belangrijke rol in het ambitieuze plan van Finland om niet alleen klimaatneutraal, maar ook circulair te worden. Zal dit de Finnen lukken?
Het land van de Duizend Meren
Finland staat bekend als het land van de Duizend Meren. Die duizend meren zijn er trouwens wel ietsje meer. Maar liefst 188.000. Het had net zo goed het land van de Eindeloze Wouden kunnen heten. Want 73%, een kleine driekwart van Finland is bedekt met bossen. De Finnen zijn van oudsher zuinig op hun land. Bossen worden dus al duurzaam beheerd – alle gekapte bomen worden vervangen door nieuwe aanplant. Wat nieuw is, is dat de Finnen ook houtstronken laten liggen en af en toe een stam een paar meter boven de grond afzagen. De gedachte daarachter is dat dood hout een ecosysteem vormt voor talrijke insecten, paddenstoelsoorten en vogels.
Circulaire economie in 2035
Maar de ambities van de Finnen gaan verder. Ze willen niet alleen de bosbouw, maar ook de rest van hun economie circulair maken. In een circulaire economie worden alle grondstoffen hergebruikt. We kennen het land van de Angry Bird games, Nokia-telefoons, en het Marimekko aardewerk, maar daar stopt de creativiteit van de Finnen niet. Veel startups en bestaande bedrijven ontwikkelen nu producten op basis van hout en andere lokale Finse producten.
Voor de hand liggende, zoals constructiematerialen, tot heel onverwachte: leramiek, kleding, medische instrumenten, industriële chemicaliën, glasvezelkabels en zelfs een satelliet van hout. Veel van deze technologie is nog in het research and development stadium, maar dit zijn wel de zaden, waaruit een levendige circulaire economie kan gaan groeien.
Steenkool in de ban in Finland
Ook wil Finland in 2035 alle steenkoolcentrales sluiten. De vijf kerncentrales, die in 2035 60% van alle Finse elektriciteit gaan leveren helpen natuurlijk, maar ook de 20% waterkracht, windmolens en biobrandstoffen in de vorm van hout moeten de Finse huizen warm en verlicht houden. Het land CO2 neutraal maken wordt steeds makkelijker, aangezien de biobrandstoffen notto geen CO2 produceren.
Sommigen zullen zeggen dat Finland alles in zich heeft om een circulaire economie te vormen. Het is een groot, dunbevolkt land zonder olie, gas en steenkool, en met heel veel bos.
Zal het de Finnen lukken een circulaire economie op te tuigen? Ze zijn in ieder geval hard op weg, en de rest van de wereld kan profiteren van de Finse uitvindingen.
Meer weten over circulaire innovaties? Lees dan ook over Circulaire supermarkt Pieter Pot gaat internationaal.