Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dit weekend is één van de bekendste festivals van Nederland bezig: Lowlands. Een festival waar duizenden mensen op af komen is een grote opgave. Toch is de organisatie voortdurend bezig om het festival te verduurzamen. En dat lukt aardig goed, want ze zijn één van de meest actieve festivals die bezig zijn op groen gebied.  

Voorloper op groen ondernemen

Groen ondernemen is vooruitzien, en dat kan Lowlands als één van de beste. Werd er in de jaren 90’- de kindertijd van Lowlands – al rekening gehouden met veganisten en vegetariërs, zo is het festival nu een voorloper op het gebied van energieverbruik. Lowlands is op een aantal gebieden bezig om zo duurzaam mogelijk te worden: vervoer, energie, afval, water en de horeca. Daarnaast is het festival onderdeel van MOJO, dat als doel heeft om in 2030 klimaatneutrale en circulaire festivals te kunnen neerzetten. 

Grootste solar-carport ter wereld op Lowlands 

Eén van de manieren waarop Lowlands aan het vergroenen is, betreft het aanleggen van een permanente solar-carport, die ook nog eens de grootste van zijn soort is. Het zonnepark is gebouwd op de parkeerplaats van Lowlands en beslaat ongeveer 35 hectare. Het bestaat uit zo’n 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks ruim 35.000.000 kWh elektriciteit mee wordt opgewekt. Dit staat gelijk aan een complete stroomvoorziening van zo’n 100 Lowlands – weekenden per jaar. 

Op de fiets naar Lowlands 

43% van de CO2-uitstoot van het festival wordt veroorzaakt door het publiek vervoer dat naar het festival komt. Lowlands adverteert en stimuleert daardoor om met het openbaar vervoer naar het festival te komen. Zo zorgen zij voor gratis pendelbussen tussen het station en het festivalterrein. 

Ook het productie transport is onder de loep gelegd en er zijn een aantal maatregelen genomen om dit te beperken. Zo is er een loods gebouwd waar materialen kunnen worden opgeslagen die alleen tijdens Lowlands gebruikt worden. Dat scheelt ruim 150 vervoersbewegingen per jaar. Daarnaast ligt er asfalt op het festivalterrein, wat betekent dat er minder rijplaten nodig zijn om alles te vervoeren. Dit scheelt weer 35 ritten die deze platen zouden moeten komen brengen. 

Afval op Lowlands 

Lowlands heeft al zijn disposables, zoals bekers, bordjes en bestek, vervangen met een biobased alternatief dat na gebruik gerecycled of gecomposteerd kan worden. Ook maakt het festival sinds 2005 al gebruik van PLA drinkbekers. Deze lijken op de standaard plastic bekers die je vaker op festivals ziet, maar is gemaakt van maïs of suikerriet. Deze bekers worden na het festival gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Eerder was het niet mogelijk om deze biobased disposables ook daadwerkelijk te recyclen of te composteren omdat er geen bedrijf in Nederland dit al deed. Vanaf deze editie is dat echter wel het geval en zo wordt ruim 28.000 kg aan restafval dat normaal de verbrandingsoven in gaat verminderd. 

Besparing op schoon drinkwater 

Per festival wordt ca. 5000 m3 leidingwater en 5000 m3 oppervlaktewater verbruikt. Het meeste wordt gebruikt door douchen en toiletspoelingen. Echter, maakt Lowlands slim gebruik van de Lake Lowlands – vijver die op het festivalterrein ligt. Hierdoor hebben ze in de afgelopen jaren ruim 50% besparing op schoon drinkwater gerealiseerd. Ook is het afwateringssysteem gescheiden en gaat alleen vervuild water van sanitaire voorzieningen of de horeca naar de waterzuivering. Daarnaast zijn sinds 2012 de spoeltoiletten vervangen door vacuümtoiletten. Dit bespaart bijna 85% aan spoelwater.  

Meer weten over de solar-carport van Lowlands? Lees dan hier verder!