Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

We stelde het al eerder aan de kaak: het bezoeken van een concert of festival is niet duurzaam. In 2019 liet Coldplay, de populaire Britse rockband, al weten niet meer op tour te gaan vanwege de klimaatbelasting. Ook Lowlands probeert te verduurzamen. Maar hoe kan je duurzaam een festival organiseren? Wat dacht je van 90.000 zonnepanelen op het festivalterrein plaatsen?

Een solar carport 

Dat laatste leek Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg niet eens zo’n gek idee. Op het parkeerterrein van het grote festivalterrein in Biddinghuizen, waar Lowlands jaarlijks wordt georganiseerd, opende hij een zonnepark met 90.000 zonnepanelen. De 15.000 parkeerplaatsen zullen voortaan dus niet alleen bezoekers verzekeren van een parkeerplek vlakbij het festival, maar tegelijkertijd ook het Nederlandse popfestival voorzien van stroom.  

100 festival weekenden per jaar 

En dat niet alleen tijdens Lowlands, maar het hele jaar door. Naast Lowlands, vinden ook Defqon en de Pinksterconferentie jaarlijks plaats op het terrein.  Het zonnepark blijft permanent op het terrein staan en zal het hele jaar door stroom opwekken. Volgens initiatiefnemer Terpstra in een eerder bericht aan de NOS levert dat genoeg stroom op voor 10.000 huishoudens. “De opbrengst van de carport staat gelijk aan 100 festival weekenden per jaar”, zegt Terpstra.

Een vijftienjarig project 


Directeur van Lowlands Eric van Eerdenburg zegt al vijftien jaar bezig te zijn om het zonnepark bij het festivalterrein te krijgen. “Wij willen onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem”.  Het doel is om het festival over twee jaar volledig op groene stroom te laten draaien. Daarvoor moeten de zonnepanelen eerst nog worden aangesloten op een batterij, zodat de energie direct gebruikt kan worden voor het festival en er geen aggregaten meer nodig zijn. Voor de stroomvoorziening van het festival zou maar 1 procent van de 90.000 zonnepanelen nodig zijn.

Wil je meer lezen over duurzame oplossingen? Lees dan kan ruimtevaart duurzaam?