Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ook altijd problemen met de lege accu van jouw telefoon? Lithium-zink batterijen gaan dit verhelpen. Dit jaar is de kans op een doorbraak op het gebied van batterijen namelijk erg groot. Het introduceren van lithium-zink batterijen kan daarnaast grote gevolgen hebben voor de energietransitie. Het gebruik van zink in de nieuwe batterijen brengt meerdere voordelen met zich mee: het heeft minder lithium nodig, de batterij gaat veel langer mee en het is goedkoper. Uiteraard moet uiteindelijk de energie voor de batterijen ook op duurzame manier worden opgewekt maar deze uitvinding zal de overgang van fossiel naar elektrisch versnellen.

Twee vliegen in één klap

Voor veel consumenten is het overstappen op elektrisch rijden of elektrische machines geen vanzelfsprekendheid. Elektrische voertuigen zijn vaak een stuk duurder en een investering zal zich pas naar een x aantal jaren terugverdienen. Daarnaast is er altijd nog het probleem van de accuduur. Betaalbare elektrische auto’s en machines hebben vaak een aanzienlijk kleiner bereik. Hierdoor blijven consumenten vaak afhankelijk van fossiele brandstoffen.

De lithium-zink batterijen kunnen beide problemen tegelijk verhelpen. Doordat de hoeveelheid lithium in deze batterijen lager ligt, vallen deze batterijen een stuk goedkoper. Daarnaast vergroot de combinatie van zink en lithium de duur van de batterij. Op deze manier kun je straks 5 dagen met dezelfde accu van jouw telefoon of kun je de hele dag rondrijden op één batterij. Onderzoekers van Cambridge University verwachten namelijk dat de batterij binnen 10 jaar 10 keer langer mee gaat.

Meer voordelen voor milieu en mens

Overstappen op elektrische voertuigen is voor veel consumenten tegenstrijdig. Enerzijds is het nodig om af te stappen van fossiele brandstoffen. Hierdoor worden elektrische voertuigen aantrekkelijk. Anderzijds rijden elektrische voertuigen vaak op lithium-batterijen. Bij het mijnen naar deze grondstof worden veel plekken (vooral in Bolivia en Afrika) vervuild achtergelaten. Daarnaast zijn de werkcondities in deze landen vaak slecht. Doordat de nieuwe batterijen minder lithium nodig hebben zal er bij de productie van de batterijen minder gebruik worden gemaakt van deze grondstof. Hopelijk kan deze nieuwe technologie zo snel mogelijk worden toegepast. Hierdoor kan de energietransitie doorgaan en tegelijkertijd de afhankelijkheid van lithium worden verkleint.