Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Katoenen kleding is licht, luchtig en goedkoop, maar gaat niet zo lang mee. Ook is de katoenteelt weinig milieuvriendelijk. Linnen, dat gemaakt wordt van vlas, is een inheems Europese textielsoort. Gaat onze kleding langer mee, als we voortaan linnen kleding dragen?

Wat is het verschil tussen katoen en linnen?

Katoen en linnen zijn allebei afkomstig van planten, maar uit heel andere delen. Daardoor hebben de vezels ook andere eigenschappen. Katoen is afkomstig uit de zaaddozen van de katoenplant. De reden dat de katoenplant van die lange vezels maakt in zaaddozen is om de katoenzaden ver weg te laten waaien door de wind.

Dat maakt dat katoenvezels erg zacht, licht, luchtig zijn en ook hol, om op die manier de katoenzaden zo ver mogelijk te kunnen verspreiden. Ideaal om zweet te laten verdampen. Katoen is ook snel weer droog. Maar dat gaat dan weer ten koste van de sterkte, die maakt voor de katoenplant natuurlijk weinig uit als de zaden maar ver verspreid worden.

Linnen

Linnen: sterker en duurzamer, maar minder luchtig

Linnen bestaat uit vlasvezels. Deze zijn afkomstig van de stengels van de vlasplant. Deze vezels zijn bedoeld om de vlasplant overeind te houden en te beschermen tegen insekten, waardoor ze in de loop van miljoenen jaren evolutie sterker zijn geworden.

Dat maakt dat vlasvezels en daarmee dus ook linnen, veel sterker zijn dan katoen en ook veel langer meegaat. Het gebruik van vlas als textiel is al heel oud. Al sinds onheuglijke tijden, meer dan 36.000 jaar geleden, toen er nog mammoeten en Neanderthalers leefden, is dit gewas bekend in Europa en het Midden Oosten. Vlas heeft weinig bestrijdingsmiddelen of bemesting nodig en is daarmee duurzamer te verbouwen dan katoen.

Voordelen van linnen

Linnen heeft vier grote voordelen, wat verklaart waarom het nu weer in de mode is. Ten eerste is het honderd procent natuurlijk. Het is veilig, hypoallergeen en wordt op een natuurlijke wijze geproduceerd, in tegenstelling tot synthetische vezels. Je hoeft als je linnen kleding draagt daarom niet bang te zijn dat je allerlei plasticdeeltjes verspreidt.

Daaruit volgt dan weer het tweede voordeel: de vezel is uitstekend biologisch afbreekbaar. Wat dat betreft zelfs een van de meest biologische afbreekbare weefsels die we kennen.

Maar dat is nog niet alles. Linnen is ook nog eens heel sterk, wat alles te maken heeft met de zeer taaie vlasplant waar de stof van wordt gemaakt. Insecten weten wel beter dan te proberen een vlasplant te verorberen en dat heeft alles te maken met de zeer sterke vezels in deze plant. In het begin kunnen deze vezels stug aanvoelen, maar hoe vaker je een linnen kledingstuk draagt, hoe zachter het wordt.

Tot slot ademt linnen en is het hygroscopisch. Deze combinatie van eigenschappen betekent dat je leert wel in de zomer als in de winter kan dragen. Ook bij hoge temperaturen is het comfortabel om te dragen, absorbeert het vocht zonder bacteriegroei toe te laten en werkt het als een isolator. Warm in de winter, koel in de zomer.

De paar nadelen

Het voornaamste nadeel van linnen is dat het nogal gevoelig is voor kreuken. Wil je graag in kreukloze kleding rondlopen, dan is deze stof dus niet geschikt voor jou. Helaas kiezen sommige fabrikanten van linnen kleding ervoor, om het weefsel te bleken of te verven met bepaalde synthetische kleurstoffen. De meest duurzame vorm van deze stof is ongekleurd, of behandeld met natuurlijke kleurstoffen.

En helaas zijn er sommige boeren, die om een hogere opbrengst van vlas te krijgen toch naar de gifspuit of kunstmest grijpen. Uiteraard wordt het vlas dat zij verbouwen, daarmee minder duurzaam. Dus let hier op, voor je kleding van deze zeer duurzame textielsoort aanschaft. Want zo snel ben je niet van een linnen kledingstuk af…