Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Afgelopen week maakte Mosa Meat, het Nederlandse kweekvlees bedrijf, een nieuwe investeerder bekend. En niet zomaar iemand, maar niemand minder dan milieuactivist en oscarwinnaar Leonardo DiCaprio. De Amerikaanse filmster gaat Mosa Meat helpen om kweekvlees aan de man te krijgen.

Het kweekvlees van Mosa Meat


We schreven al eerder over de innovaties van Mosa Meat. In 2013 presenteerde zij de aller eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. Toentertijd kostte de productie van zo’n burger omgerekend 250.000 euro, gefinancierd door Google-medeoprichter Sergey Brin. Sindsdien zijn de ontwikkelingen rondom het kweekvlees van het bedrijf, gevestigd in Maastricht, volop in gang. Als de ontwikkelingen op deze voet kunnen blijven doorgaan, hoopt Mosa Meat per 2023 haar producten al terug te vinden in menig supermarkt. 

Vlees uit een bioreactor

Maar, dat kan niet zonder investeerders. Het produceren van vlees dat groeit in een bioreactor, blijkt nogal een duur grapje. Toch ziet men veel toekomst in het concept. Kweekvlees het veel minder impact op ons milieu dan ‘conventioneel vlees’. Een gekweekte burger heeft immers geen veevoer nodig en stoot minder broeikasgas uit dan een normale koe. Bovendien hoef je de delen van de koe die je niet eet, met kweekvlees ook niet te laten groeien. Dat scheelt CO2-uitstoot, kostbare grond én dierenleed. 

Investeerders nodig 

Mosa Meat heeft met dit concept in verschillende investeringsrondes omgerekend zo’n 82 miljoen euro aan kapitaal opgehaald. Bekende investeerders zijn onder anderen topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway en de producent van vis- en veevoer Nutreco. En daar mogen ze nu nog een bekendheid bijrekenen. Niemand minder dan Leonardo DiCaprio is vanaf heden investeerder in het bedrijf. Leonardo DiCaprio: “Ik voel me vereerd om me als adviseur en investeerder bij Mosa Meat te voegen, nu ze zich voorbereiden om gekweekt rundvlees op de markt te brengen voor al diegenen die hunkeren naar verandering”.

Daar voegt CEO, Maarten Bosch, aan toe: “Leonardo DiCaprio’s werk om positieve verandering teweeg te brengen op onze planeet sluit nauw aan bij de missie van Mosa Meat. We zijn verheugd hem aan boord te halen als adviseur en investeerder en samen te werken aan het duurzaam voeden van huidige en toekomstige generaties.”

Goedkeuring EU

Op dit moment is Mosa Meat vooral nog afhankelijk van een goedkeuring van Europese toezichthouders op hun product. De EU moet bepalen of kweekvlees veilig genoeg  is voor consumptie. Dat goedkeuringstraject is onlangs gestart, maar neemt minimaal anderhalf jaar in beslag.

Wil je meer lezen over food-technologie? Lees dan hier verder.