Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er is geen beter gevoel dan aan de top van de bergen te staan, klaar om de piste af te skiën. Jaarlijks zijn er miljoenen wintersport liefhebbers die hun ski’s en snowboards de kast uit halen en de auto in stappen om naar het dichtstbijzijnde ski resort te reizen, maar zo’n groot aantal mensen hebben een enorm effect op het milieu. Ski kleding wordt snel weggegooid na een jaar gebruik en wordt vervangen met goedkopere alternatieven, CO2 uitstoten stijgen door alle auto’s die rond deze periode naar de bergen rijden, en afval wordt vaak niet gedeponeerd in de containers. Er zijn initiatieven die ski-resorts al hebben genomen om jouw ervaring duurzamer te maken, maar er is ook veel dat jij zelf kan doen!

Reizen

In plaats van de auto in te stappen voor een lange en moeizame rit zijn er alternatieven die je kan nemen om niet alleen op een milieuvriendelijke manier te reizen maar ook op een meer comfortabele manier. Probeer bijvoorbeeld volgende reis de trein naar de bergen te nemen! Dit biedt zich niet alleen als een toegankelijke keuze waarmee je zelfs nog wat werk af kan krijgen tijdens de reis, maar is ook het uitzicht onvergetelijk. De treinrails zijn namelijk geplaatst langs rivieren en volgen routes waar je niet met de auto kan komen. Als je jezelf toch liever ziet rijden door de bergen streef er dan naar om elektrisch te kunnen rijden. 

Binnen de grenzen van de ski dorpjes zijn er altijd gratis shuttles die je kan nemen naar de pistes. Het gebruik van de shuttles in plaats van de auto te nemen is ook een goede manier om onnodige uitlaatstoffen te voorkomen.

Ski kleding

Alhoewel het goedkoper en makkelijker is om elk jaar een nieuwe ski-outfit te kopen is het duurzamer om te investeren in een ski kostuum die langer mee gaat. Een goede skiset kan zeker jarenlang mee en op de lange termijn is dit ook een goedkoper en zeker duurzamer alternatief. Als dit voor jou geen optie is op het moment probeer dan bij een tweedehandswinkel te kijken of ze daar skikleding hebben liggen of leen het een dit jaar van vrienden!

Gewoontes veranderen

Het eten in de restaurants op de pistes kan duur zijn, maar in plaats van je eigen eten meenemen in plastic zakjes neem dit jaar herbruikbare containers mee de pistes op! Ook is het handig om herbruikbare flessen mee te nemen die je overal kan vullen met water of koop een thermos die je drankjes warm houd voor de gehele skidag!

Er zijn veel resorts die al meehelpen met het gevecht tegen het opwarmen van de aarde en milieu vriendelijkere beslissingen maken. Lees hier meer over in ons artikel over Whistler Blackcomb om een voorbeeld te zien van wat de resorts aan het doen zijn om duurzame acties te ondernemen en boek je volgende vakantie naar een milieubewust resort!