Begin dit jaar werd de wereld opgeschrikt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Sindsdien wordt gasmarkt in Europa gekenmerkt door onzekerheid en extreem volatiele prijzen. Rusland kreeg namelijk verschillende sancties opgelegd, waardoor de gasprijzen een flinke stijging ervaarde. De onrust in de energiemarkt werd door de Nederlandse huishoudens gevoeld in de portemonnee. Tegelijkertijd zien steeds meer Nederlanders daardoor het belang van groene energie in. Leidt de oorlog in Oekraïne tot meer duurzame energie in 2022?
Meer duurzame energie in 2022
De oorlog in Oekraïne heeft een enorme prijsstijging van fossiele energie veroorzaakt. Volgens IAE (International Energy Agency) leidde de oorlog zelfs tot ’s werelds ‘eerste echte energiecrisis’. Overheden zagen in dat het tijd is om onafhankelijk te worden van Russische fossiele energie, e besloten daarop massaal in te zetten op duurzame energie uit hernieuwbare bronnen. Daardoor werden er over heel Europa veel wind- en zonneparken bij gebouwd. Duitsland, dat tot voor kort zeer afhankelijk was van Russisch gas, zag bijvoorbeeld een groei van 50 procent aan opgewekte duurzame energie dit jaar. En ook Spanje (plus 60 procent) doet de komende jaren forse investeringen in groene elektriciteitsproductie.
Ook in Nederland inzet op groene energie
De behoefte naar duurzame energie groeit dus, en dat is gunstig voor het klimaat. Ook Nederland gaat meer inzetten op groene energie. Het kabinet maakte bekend dit vooral te willen doen van windstroom uit de Noordzee. Een tijd lang, liep Nederland achter de feiten aan wat betreft groene energie uit hernieuwbare bronnen. Wie weet geeft dit de doorslag voor een ommekeer. Zo wil het kabinet vanaf 2025 zonnepanelen verplicht stellen op daken groter dan 250 m2. Eerder besloten zij al dat er twee keer meer windstroom op zee moet komen in dan zij aanvankelijk van plan waren in 2030.
Consumenten voelen de druk
De stijgende gasprijzen resulteerden in grote zorgen onder Nederlandse huishoudens. Vrijwel iedereen zag de rekening dit jaar stijgen. Het aandeel groene stroom onder consumenten wordt dan ook steeds groter. Steeds meer huishoudens gaan over op zonnepanelen of een warmtepomp, om daarmee hun woning op duurzame manier van stroom te voorzien.
Wil je meer lezen over groene energie? Lees dan verder op onze Duurzame Energie pagina.