Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De LEGO Group, het bedrijf achter de bekende speelgoedsteentjes, heeft onlangs haar eerste prototype van een gerecyclede Legosteen gepresenteerd. Het prototype is de eerste stap richting het doel van het bedrijf om in 2030 alle producten van duurzame materialen te maken. Dit is de eerste keer dat het bedrijf een steen heeft kunnen maken die voldoet aan hun eigen strikte veiligheids- en kwaliteitseisen.

Dat maakte Lego bekend in een persbericht. Volgens het persbericht werken er meer dan 150 mensen aan de verduurzaming van het speelgoedemperium. Meer dan 250 variaties en verschillende samenstellingen werden getest. Het prototype wordt in de basis gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET) van een gerecyclede plastic fles. Volgens Lego is een petfles van 1L genoeg om ongeveer 10 Legostenen van 2×4 van te maken. Maar de formule waarvoor patent nu aangevraagd wordt door het bedrijf, bevat toevoegingen aan het plastic, die het steviger maken.

Bron: De LEGO Group

Nieuw en oud

Tim Brooks, LEGO Group’s vice-president Milieuverantwoordelijkheid, zei: “We zijn super enthousiast over deze doorbraak. De grootste uitdaging op onze duurzaamheidsreis is het heroverwegen en innoveren van nieuwe materialen die net zo duurzaam, sterk en van hoge kwaliteit zijn als onze bestaande stenen – en die passen bij LEGO-elementen die in de afgelopen 60 jaar zijn gemaakt. Met dit prototype kunnen we laten zien welke vooruitgang we boeken.” Zoals Brooks benadrukt, is het voor Lego van essentieel belang dat de nieuwe gerecyclede Legostenen ook goed samengaan met bestaande producten.

Nog even wachten op de gerecyclede Legosteen

De presentatie van de gerecyclede Legosteen betekent nog niet dat ze dit type steen meteen gaan verkopen. Dat zal volgens het bedrijf nog wel een aantal jaar duren. Eerst zal het speelgoedbedrijf het huidige prototype nog minimaal een jaar testen, waarna er een pilot productiefase komt. Het uitgebreide proces aan onderzoeken en testen is cruciaal voor de veiligheid en kwaliteit die het bedrijf wil waarborgen.

Bron: De LEGO Group

Brooks vertelt: “We weten dat kinderen om het milieu geven en willen dat we onze producten duurzamer maken. Ook al duurt het nog even voordat ze kunnen spelen met stenen van gerecycled plastic, toch willen we kinderen laten weten dat we eraan werken en ze meenemen op reis. Experimenteren en falen is een belangrijk onderdeel van leren en innoveren. Net zoals kinderen thuis bouwen, afbouwen en herbouwen met legostenen, doen wij hetzelfde in ons laboratorium.”

Duurzame stappen

Dit is niet de eerste keer dat de LEGO Group stappen zet in duurzame richting. In 2020 kondigde het bedrijf aan dat ze het plastic voor eenmalig gebruik uit de dozen gingen verwijderen. Eerder, in 2018, begon Lego met de productie van elementen uit bio-polyethyleen (bio-PE), gemaakt van duurzaam gewonnen suikerriet. Veel van de sets die tegenwoordig verkrijgbaar zijn bevatten elementen gemaakt van bio-PE. Dit materiaal is perfect voor het maken van kleinere, zachtere onderdelen zoals bomen, takken, bladeren en accessoires voor minifiguren, maar is momenteel niet geschikt voor het maken van hardere, sterkere elementen zoals de iconische Legostenen.

Wil je meer lezen over producten van gerecycled plastic? Lees dan hier verder.

Beeld: De LEGO Group