Het is niet nodig om laptops of pc’s weg te gooien. Beiden zijn helemaal recyclebaar. Net zoals bij een gewone pc, kunnen bij een laptop de onderdelen los worden gehaald en worden hergebruikt. Onderdelen die bijna niet slijten, zoals harde schijven en geheugenbankjes, kunnen zelfs worden gerefurbished en in een andere computer worden gebruikt. Dat scheelt heel wat CO2-uitstoot. Lees hier hoe je een laptop kan recyclen.
Productie chip kost vele malen meer energie dan deze verbruikt gedurende zijn leven
Het energiegebruik bij het produceren van microchips is enorm. De grootste chipfabriek ter wereld, TSMC, staat in Taiwan. Deze fabriek gebruikt in zijn eentje meer elektriciteit dan de hoofdstad Taipei. Naar schatting gebruikt het bedrijf 4,8% van alle elektriciteit in Taiwan, een deel dat zal stijgen tot 7,2%. De stijging zal plaatsvinden wanneer de nieuwste TSMC productielijnen, waarin de modernste ASML wafersteppers worden gebruikt, online komen. Op dit moment maakt Taiwan elektriciteit voornamelijk elektriciteit met behulp van steenkool. Al is de eilandstaat op dit moment hard bezig om meer duurzame energie, zoals windenergie, op te wekken.
Dus je kan je voorstellen dat er behoorlijk wat energie nodig is om een enkele chip te produceren. Een enkele geheugenchip kost al gauw 1600g kooldioxide aan fossiele brandstoffen om te produceren. Dat is vele malen meer dan de chip gedurende zijn leven gebruikt: rond de 80 gram. Ook komen er vaak zeer vervuilende chemicaliën vrij bij de productie van microchips. Dus daarom is het slim om chip zo lang mogelijk te blijven gebruiken.
Laptop recyclen – zo doe je dat het beste
Maar wat kan je doen als computergebruiker, om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk hergebruik is van je oude laptop? Vaak is het slim om je laptop naar een recyclingbedrijf te brengen. Maar voordat je daarmee begint moet je natuurlijk zorgen dat geen sporen achterblijven van jouw persoonlijke data op de harde schijf.
Dus maak eerst een back-up van deze harde schijf. Daarna moet je je harde schijf helemaal schoonmaken, bijvoorbeeld door hem terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Maar dat is nog niet genoeg, met forensische apparatuur kan je nog steeds erachter komen wat er eerst op de harde schijf heeft gestaan. Gelukkig zijn er programma’s, waarmee je je harde schijf keer op keer kunt laten beschrijven, zodat alle sporen uitgewist worden. Maar wil je echt zeker zijn dat niemand je privé-informatie kan lezen, haal de harde schijf er dan uit voordat je je laptop uit handen geeft.
Ook moet je de accu uit je laptop halen en die op een andere manier recyclen.
Onderdelen uit je laptop, zoals harde schijven, kan je nog prima hergebruiken. Ook kan je het scherm van je laptop als een extra monitor gebruiken. Als je een extra scherm tot je beschikking hebt, kan je veel harder en sneller werken. Dan moet je wel een speciale applicatie op je oude laptop installeren, zodat deze keurig het beeld dat hij binnenkrijgt van jouw nieuwe computer door kan geven op het scherm. Je kan er ook een fotoframe van maken, of de laptop gebruiken als opslagsysteem voor de bestanden bij jou thuis. Maar misschien nog wel de mooiste manier om jouw laptop te recyclen is door hem te doneren.