Voor de west kust van Australië is het langste dier ter wereld gevonden, van ongeveer 165 meter lang. Tijdens een biologisch diepzee onderzoek stuitte onderzoekers op het wezen. Het gaat hier over een Siphonophorea. Assistent professor Rebecca Helm van de University of North Carolina stelt dat deze dieren normaal 20 centimeter tot één meter groot kunnen worden. Er zijn ook uitschieters van 40 meter, maar een lengte van 165 meter is zijn nog nooit tegengekomen. Daarnaast is deze Siphonophorea waarschijnlijk het langste dier dat ooit gemeten is.

Wat is een Siphonporea?

Een Siphonophorea is een kwalachtig dier dat eigenlijk bestaat uit meerdere dieren. De Siphonophorea bestaat uit vele zooïden. Deze zooïden vormen een kolonie waaruit de Siphonophorea gevormd wordt. De Siphonophorea wordt ook wel een ‘koloniaal dier’ genoemd. Alle zooïden hebben binnen de kolonie een bepaalde functie. Ze zorgen bijvoorbeeld voor het eten of de voortplanting. Op deze manier houden ze de hele kolonie in leven. Ondanks dat deze dieren een enorme lengte kunnen bereiken, zijn ze niet net zo dik als een bezemsteel. 

Hoe is het langste dier ter wereld ontdekt?

De ontdekking van deze enorme Siphonophorea is onderdeel van een veel groter project. Bij dit project werd onderzoek gedaan naar diepzee ecosystemen. We weten relatief bijna niks over deze diepzee omgeving. Zo zijn er tijdens dit project bijvoorbeeld dertig nieuwe diersoorten ontdekt.

Daarnaast zijn alle ecosystemen in de wereld nauw met elkaar verbonden. De ontwikkelingen op het land hebben ook invloed op de diepzee omgeving en vice versa. Desondanks weten we eigenlijk niks over ecologische ontwikkelingen in de diepe oceanen. Het doel van het project was om meer inzicht te krijgen over deze verbanden tussen ecosystemen en in hoeverre ze elkaar beïnvloeden. Daarnaast hebben ze nog eens al deze nieuwe dieren ontdekt. Welke verrassingen hebben de diepe oceanen nog meer voor ons in petto?

Wil jij meer leuke artikelen lezen over de natuur. Lees dan hier verder!