Nederland verdroogt, grotendeels omdat boeren het akkerland droog willen malen. Slecht nieuws voor de natte natuur in Nederland, zoals laagveen, moerassen en natuurlijke poelen. Diezelfde boeren schreeuwen moord en brand, als er vervolgens een grondwatertekort is in de landbouw.
Oplossingen uit de Amazone
De indianen in het Amazoneregenwoud van Bolivia pakten dat slimmer aan. Zo slaagden zij erin hoge opbrengsten te halen in wat in feite een moeras was. Water was niet hun vijand, maar een vriend. Het systeem was zelfs zo succesvol dat ze de moeraslanden kunstmatig uitbreidden. Wat was hun geheim?
Opgehoogde akkers
In de moeraslanden legden zij opgehoogde akkers aan, met tussen kanalen en opgehoogde wegen. Daardoor konden ze makkelijk de oogst per kano vervoeren. Watergebrek was daardoor niet snel een probleem voor de landbouw. Door dit uitgekiende systeem behaalde ze zelfs hogere opbrengsten dan boeren op drooggemalen land.
Ze proberen dan ook door het ontwerp van hun systeem, het water zo lang mogelijk vast te houden op het land. Zolang er water in de kanalen stond, konden ze zware ladingen via het water, door het kanaal vervoeren. Aan het einde van het droge seizoen, als het kanaal uit was gedroogd, hadden ze nog de weg om daarover de vracht te vervoeren.
Natuurlijk was dit niet het werk van één seizoen. Dit uitgekiende systeem werd in de loop van honderden jaren aangelegd. Pas na de Spaanse invasie van Zuid-Amerika, waardoor veel ziekten in Noord en Zuid Amerika werden geïntroduceerd en ook het uitermate wrede Spaanse bewind, dat de meeste indianen het leven kostte, stortte dit verfijnde systeem in elkaar.
Ook elders in Amerika zagen we dit systeem. Zo kenden de Azteken de vergelijkbare chinampa’s. Ook dit waren verhoogde akkers.
Einde aan waterproblemen in Nederlandse landbouw?
In feite kan dit ook prima in de Nederlandse omstandigheden, vooral West-Nederland. Met de stijgende waterspiegel wordt waterberging een steeds groter probleem. Als we meer water op het land laten staan, met de landbouw grond als terpen er bovenuit stekend, is drooggemalen niet meer nodig. En daarmee kunnen we zuiniger omspringen met onze natte natuur, die op dit moment erg bedreigd is. Ook zorgt meer water op het land voor de milde microklimaat en een kleinere kans op nachtvorst. Kortom een win-winsituatie in veel opzichten.
Meer weten over de Nederlandse landbouw? Lees dan hier verder over Onderzoek ACM: is Nederland klaar voor verduurzaming van de landbouw?
Bron
Precolumbian Causeways and Canals as Landesque Capital” (PDF), Clark L. Erickson and John H. Walker, in “Landscapes of movement: Trails, Paths, and Roads in Anthropological Perspective”, edited by James E. Snead, Clark L. Erickson and J. Andrew Darling, University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology Philadelphia, 2009