Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wist je dat veel van de vruchten die we eten, van planten komen die het ook prima in de kamer doen? En dat uit pit kweken helemaal niet zo moeilijk is? Als je een vrucht hebt gegeten, dan kun je uit de pit van die vrucht een nieuwe plant opkweken. Wat moet je doen? Je haalt de pit eruit en laat hem drogen in de zon, of geeft een andere behandeling. Op die manier kan je op een mooie ecologische manier aan bijzondere planten komen.

De verborgen magie in een pit kweken

Pitten, we vinden ze allemaal erg vervelend. Als je geluk hebt, kan je ze er makkelijk uit halen, maar vaak zitten de pitten op een lastige plek. Of nemen ze een groot deel van de vrucht in beslag, zoals bij avocado’s en mango’s. Eigenlijk zonde. Of toch niet? Het is namelijk mogelijk, met wat tender loving care, en plantenkennis natuurlijk, uit deze zaden je eigen mooie kamerplant te kweken. Een soort die je niet snel in de winkel aan zal treffen.

Boeken over zelf kamerplanten kweken uit een pit

Maar hoe kom je aan die plantenkennis? Uit het boek Plant een Pit, bijvoorbeeld (€16). In dit boek, geschreven door Holly Farrell, lees je alles over hoe je planten opkweekt uit pitten die je anders weg zou gooien. Zo kan je uit de pitjes van een kiwi honderden klimplanten kweken met een indrukwekkende groeikracht. Ook de passievrucht is een mooi voorbeeld van een rijke bron van mooie kamerplanten.  Op bol.com staat alles over dit boek!

Een wat kleiner en goedkoper boek, is van een Nederlandse plantenliefhebster, is Planten kweken uit Pitten en Zaden (€11, 64 pagina’s). Voor dit boek moet je nog even geduld hebben, maar je kan alvast een voorbestelling doen.

Een greep van de zaden en pitten die de revue passeren in dit boek: die van mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel en perzik. Een meloen geeft een klimplant die je hele kamer kan overwoekeren.

Niet alleen kweekhandleidingen, maar ook tips om met weinig geld toch planten te kunnen kweken. Zo kan je van een lege plastic fles een prachtige kiemkamer maken. Upcycling dus. Zo, nu heb je een geweldige bron van prachtige cadeaus, waarmee je de planeet bovendien echt een plezier doet. Meer weten? Op bol.com vind je alles over dit boek!

Natuurlijk kan je ook je bestaande kamerplanten stekken, of uit pit kweken. Dat is het onderwerp van Het plantenlab: kamerplanten verzorgen, verzamelen, stylen, stekken en zaaien van Judith Baehner.

In dit boek komen allerlei kamerplanten aan bod die op dit moment in de model zijn. Hoe houd je ze gezond, hoe stek je ze en hoe zaai je ze? Zie je een mooie plant bij een vriendin of vriend, dan lees je in dit boek, hoe je uit een stekje je eigen plant kan kweken. Dat is veel leuker dan weer in het plantenhoekje van de supermarkt een greep doen. Meer informatie over dit boek vind je hier.

Welk boek is het meest geschikt voor mij?

Heb je weinig te besteden, dan is zowel qua prijs als qua insteek Planten kweken uit pitten en zaden een aanrader. Dit mooi vormgegeven boek bevat allerlei slimme budgetoplossingen voor het kweken van planten, die voor iemand met een klein budget, en mensen die erg ecologisch leven, erg nuttig en waardevol zijn. Dit tweede boek verdient in ecologisch opzicht de hoofdprijs.

De mensen met iets meer te besteden hebben meer aan het wat uitgebreidere Plant een Pit!, waar veel meer soorten in beschreven staan. Ook dit boek is fraai vormgegeven.

Wil je tenslotte vooral mooi vormgegeven planten die op dit moment in de mode zijn, en is geld minder een probleem, dan is Het Plantenlab wellicht een goede keus. Het is helaas niet mogelijk om van te voren in dat boek te kijken.

Meer tips voor duurzame boeken? Lees dan hier verder.