Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ben Bronsema bedacht het concept Earth, Wind & Fire (EW&F). Hiermee kunnen gebouwen energieneutraal functioneren met natuurlijke airconditioning. EW&F is een revolutionaire innovatie die gebruik maakt van ecotechniek. Hiermee worden de natuurlijke elementen zoals wind- en zonne-energie benut door de drie elementen van het concept.

Hiermee wordt op een duurzame manier een natuurlijk binnenklimaat gerealiseerd dat gezond en aangenaam is voor de mens. Hoe ‘Earth, Wind & Fire’ precies werkt legt Ben Bronsema uit in zijn Ted Talk voor TEDx. Met zijn onderzoek promoveerde hij in 2013 op 78-jarige aan de TU Delft.

Ben Bronsema startte zijn onderzoek omdat hij gefascineerd was door de termietenheuvels die hij in Afrika had gezien. Termieten zijn in staat om in de heuvels een constante temperatuur te realiseren. Door miljoenen luchtkanaaltjes zorgvuldig te openen en sluiten blijft het binnenklimaat constant, terwijl de temperatuur van de buitenlucht kan variëren van rond het vriespunt tot 50 graden Celsius.

De Dutch Green Company durfde het aan om het concept te integreren in de bouw van een nieuw hotel in Amsterdam. In het voorjaar van 2019 opende het Four Elements Hotel (eerder hotel BREEZE). Dit is het eerste gebouw ter wereld met natuurlijke airconditioning volgens het EW&F-concept.

Vanwege de positieve impact door de enorm energie besparende kenmerken won Hotel BREEZE de EZK Energy Award 2019 van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Om de doorontwikkeling van natuurlijke gebouw- en installatieconcepten te stimuleren is in mei 2020 de Stichting EWF Lab opgericht. Jaarlijks wordt de Ben Bronsema EWF-prijs uitgereikt aan degene die de meest innovatieve bijdrage levert. Dankzij dit baanbrekende concept zullen steeds meer mensen de voordelen van natuurlijke airconditioning ervaren.

Wil je meer lezen over duurzame gebouwen? Lees dan hier verder.