Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De opkomst en recente populariteit van elektrisch rijden heeft de vraag naar batterijen doen toenemen. De batterijen van elektrische auto’s maken veelal gebruik van lithium. Lithium is een zacht, zilverwit metaal dat veel wordt gebruikt in batterijen vanwege zijn hoge energiedichtheid en vermogen om gemakkelijk ionen te vervoeren tussen elektroden. Door de toename in vraag, wordt dit materiaal echter steeds schaarser. Over de hele wereld worden er meer mijnen worden geopend om aan de vraag te voldoen. Deze mijnen brengen echter ernstige gevolgen voor mens en milieu met zich mee, zoals waterverontreiniging, bodemerosie, en het schaarser worden van drinkwaterbronnen. Gelukkig zijn er bedrijven die proberen een alternatief te bieden voor deze lithiumbatterijen.

Alternatief voor lithiumbatterijen

Zo werkt bijvoorbeeld het Amerikaanse bedrijf EnergyX aan een alternatief voor lithiumbatterijen. Het bedrijf werd in 2018 opgericht, met als doel de manier waarop de mensheid onze wereld van energie voorziet op fundamentele basis te veranderen. Zo gebruiken zij bijvoorbeeld aluminium in plaats van lithium. Hierdoor zijn hun batterijen niet alleen milieuvriendelijker, maar ook lichter en goedkoper om te produceren. EnergyX beweert dat hun batterijen twee keer zoveel energie kunnen opslaan als lithiumbatterijen, en dat ze ook beter bestand zijn tegen extreme temperaturen.

Een ander bedrijf dat een alternatief biedt is het Franse Forsee Power. Zij produceren batterijen op basis van lithium-ijzer-fosfaat (LFP). Ook dit is minder schadelijk voor het milieu dan traditionele lithium-ion batterijen. Forsee Power stelt ook dat hun batterijen meer dan 20 jaar meegaan, wat veel langer is dan de meeste lithiumbatterijen die momenteel op de markt zijn.

Problemen op schaal

Deze alternatieven zijn veelbelovend voor de verdere ontwikkeling van de BEV-markt. Toch zijn ze nog niet wijdverspreid en is er nog meer onderzoek en ontwikkeling nodig voordat ze op grote schaal kunnen worden gebruikt. Op zit moment zijn lithiumbatterijen dan ook nog steeds het meest efficiënte en economische type batterij dat beschikbaar is voor de massaproductie van elektrische voertuigen. Zo lang de vraag naar elektrische voertuigen blijft stijgen, zal ook de vraag naar lithium blijven toenemen.

Deze toenemende vraag naar lithium voor batterijproductie heeft geleid tot de opening van nieuwe mijnen over de hele wereld, wat vaak resulteert in negatieve gevolgen voor mens en milieu. Daarom moeten we streven naar duurzame lithiumproductie, en blijven zoeken naar alternatieve batterijtechnologieën die minder afhankelijk zijn van zeldzame materialen zoals lithium en beter passen bij een duurzame toekomst.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Hoe maken we de scheepvaart duurzaam?