Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het reukvermogen van honden wordt al veelvuldig gebruikt om van alles op te sporen. Van drugs en explosieven tot besmette citrusbomen en koala’s. Nu hopen wetenschappers de speurders ook te trainen om het coronavirus te detecteren.

In april sprak Scientias.nl al met Britse wetenschappers die het idee wilde gaan onderzoeken. Toen moesten ze eerst financiering regelen voor de experimenten. Het was nog onbekend of het coronavirus überhaupt een ‘eigen geur’ zou veroorzaken. En als dit het geval was, of honden in staat zouden zijn om deze eventuele geur te herkennen. Ook in Nederland werden de opties al snel bekeken. Hotsche Luik, eigenaar van de Scent Detection Academy, vertelde in april aan EditieNL: “We kijken op dit moment wat de mogelijkheden zijn voor het krijgen van een trainbare geur zonder al te veel risico’s. Het moet veilig zijn voor de mensen die met de honden werken en voor de mensen die het geurmonster verzamelen”.

De hondenneus spoort ziektes op

Het is al bekend dat honden andere ziektes kunnen herkennen, zoals malariaparasieten in kinderen. Ze roken de parasieten al voordat de kinderen er überhaupt ziek van werden. De honden detecteerden zeven van de tien malariagevallen door aan de sokken te ruiken die de kinderen één nacht hadden gedragen. Negen van de tien keer liepen ze de sokken van gezonde kinderen voorbij.

Het onderzoek is in meerdere landen van start

Ondertussen zijn wetenschappers in meerdere landen honden aan het trainen om het coronavirus te herkennen. Niet alleen de Britten, maar ook onderzoekers uit Frankrijk, de Verenigde Staten en Finland zijn de uitdaging aangegaan. Ze hebben inmiddels al meerdere experimenten uitgevoerd met veelbelovende resultaten. De honden lijken de trainingen snel op te pakken. Het onderzoek in Frankrijk maakt gebruik van het zweet van coronapatiënten en gezonde mensen. In Finland worden de honden getraind met urinemonsters. In een korte tijd lijken de trouwe viervoeters al even goed te presteren als een laboratoriumtest.

Wat hebben we aan honden die het coronavirus opsporen?

Als de speurhonden accuraat genoeg zijn, zouden ze een grote rol kunnen gaan spelen in de coronacrisis. Ze zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden op drukke plekken, zoals vliegvelden. Deze checks zouden dan vooral ingezet worden om de kans op een tweede golf aan besmettingen te voorkomen. Als de honden besmette mensen snel detecteren, kunnen ze op tijd een test krijgen. Ook kunnen er laboratoriummaterialen, geld en tijd bespaard worden door gericht te testen.

De reukinspecties zouden ook voor extra veiligheid kunnen zorgen: een hond zou een ruimte kunnen controleren op corona voordat mensen deze betreden. De getrainde honden zullen dus nooit de medische testen vervangen, maar kunnen goed aangeven waar en wanneer een medische test nuttig kan zijn.

Wil je meer lezen over het coronavirus? Lees dan hier verder over corona en de intensieve veehouderij.