Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er gebeurt veel in de wereld van duurzaamheid en klimaat: nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Tegelijkertijd tonen steeds meer nieuwe onderzoeken de urgentie en noodzaak van klimaatactie aan. Hoe blijf je op de hoogte van het laatste klimaatnieuws? Naast het het lezen van onze artikelen, kun je ook luisteren naar interessante podcasts die je wat vertellen over duurzaamheid en hoe duurzamer leven het verschil kan maken. Wij tippen 4 podcasts over klimaatverandering.

Podcast #1: Verhit 

Verhit is een hoopvolle podcast vol met slimme, inspirerende verhalen over de puinhoop waar we in zitten en hoe we onszelf eruit kunnen krijgen, aldus Greenpeace die de podcast in februari 2022 lanceerde. Elke twee weken komt er nieuwe aflevering online met daarin gesprekken met wetenschappers, experts en activisten over de urgentie van klimaatactie, hoe hen dit raakt en vooral: wat ze doen om optimistisch te blijven. Met al dat negatieve klimaatnieuws, werpt Verhit een frisse en hoopvolle blik op de laatste ontwikkelingen. Luister de podcast hier op Spotify.

Podcast #2: Ondertussen in de kosmos

Dodelijke en extreme hitte. Bosbranden in Zuid-Europa en extreme regen in Limburg. We zien de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen. Toch lijkt de urgentie er nog niet echt te zijn. Wordt het niet eens tijd om echt in de crisisstand te gaan staan voordat het nog erger wordt? Vraagt Volkskrant zich af in de podcast Ondertussen in de kosmos. Experts gaan in gesprek over alles wat te maken heeft met de klimaatcrisis: van energietransitie, klimaatdoelen, circulariteit, bedreigde diersoorten en UFO’s: alles komt aan bod in deze leerzame podcast. Er komen geen nieuwe afleveringen meer bij, maar alle podcasts over klimaatverandering kunnen op Spotify en Apple Music worden teruggeluisterd.

Podcast #3: TED Climate

Tijdens TED-talks worden sprekers uitgenodigd om in maximaal 18 minuten een presentatie te geven over hun gebied van expertise. De TED Climate podcast richt zich uitsluitend op klimaatexperts. Met korte podcast over specifieke klimaat onderwerpen, kan je in korte tijd je kennis flink bijspijkeren over het klimaat. Soms gaat het over een nieuwe AI-ontwikkeling, dan weer over hoe we net-zero kunnen leven. Stuk voor stuk super interessant en leerzaam. En ook nog eens goed om je Engelse taal op peil te houden, want deze podcast is alleen in het Engels beschikbaar op Spotify en Apple Music. Op YouTube kan je de TED Climate podcasts over klimaatverandering wel zien met Nederlandse ondertiteling.

Podcast #4: KlimaatPraat

Reinier van den Berg gaat op zoek naar antwoorden over klimaatverandering. Hij vraagt zich af: klimaat, wat is dat eigenlijk? Van  ijstijden, CO2 emissies en verdoemde klimaatscenario’s: Reinier neemt alles onder de loep in deze podcast. Het gaat niet alleen over de problematiek, maar juist over oplossingen. Wat kunnen we doen in Nederland, of wat kan jij doen als consument. Reinier biedt je samen met experts een kijkje in de wereld van ontspullen, ruilen, delen, repareren. Hij vertelt je hoe je energiewinsten kan behalen én leert je alles over nieuwe, schonere technologieën. De podcast is beschikbaar op Spotify.

Meer klimaatkennis opdoen? Deze 5 documentaires over klimaatverandering moet je gezien hebben