Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Na een nieuw onderzoek van de Britse overheid, blijkt dat krabben en kreeften wel degelijk pijn lijden wanneer zij levend gekookt worden. Naar aanleiding van dit onderzoek werd er door de Partij voor de Dieren direct een wetsvoorstel ingediend. Minister Schouten reageerde daarop en liet weten dat er binnenkort een einde komt aan het niet-verdoofd koken van kreeften en krabben.

Een nieuw onderzoek naar krabben en kreeften

London School of Economics (LSE) deed namens de Britse overheid onderzoek naar of schaal- en weekdieren ‘gevoel’ hebben, en in welke mate zij pijn kunnen voelen. Hun onderzoek toonde al snel aan dat krabben, kreeften en octopussen wel degelijk kunnen lijden en pijn kunnen ervaren. Het onderzoek bestaat onder andere uit een literatuur onderzoek. Waarin meer dan 300 wetenschappelijke artikelen en onderzoeken met elkaar werden vergeleken. Daaruit bleek dat de dieren complexe hersenen en zenuwstelsels hebben, vergelijkbaar met mensen reageren op pijn, en schade aan hun lichaam vermijden of zelfs minimaliseren, aldus onderzoekers.

Dierenrechten

Het onderzoek werd al snel opgepakt door dierenrechtenorganisaties. Zo ook door Wakker Dier in Nederland. Deze “ongewervelde dieren”, zoals kreeften en krabben, zijn nog niet beschermd door wetgeving. Anne Hilhorst, directeur van Wakker Dier ligt toe: “We beschermen zoogdieren en vogels in de wetgeving, maar alle andere dieren niet. Levend koken is ontzettend inhumaan, we zouden dat moeten verbieden.”


Voorstel Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren nam de kwestie op zich. Het was Partij voor de Dieren-Kamerlid Wassenberg die pleit voor een verbod. Minister Schouten (Landbouw) deed daar toezegging op. Er wordt niet alleen gekeken naar Europese wetgeving omtrent het onderwerp. Maar ook in Nederland bestudeert het desbetreffende Ministerie de uitkomsten van het onderzoek nu. Het is zeer waarschijnlijk dat er binnenkort een verbod volgt. Tot dat verbod er is, vindt Schouten dat chefs en restaurants zelf al stappen moeten ondernemen.

Het is tevens niet de eerste keer dat dit onderwerp speelt in de kamer. In 2018, verbood Zwitserland het levend koken van kreeften en krabben al. Toen diende de Partij voor de Dieren ook een wetsvoorstel in. Deze werd afgewezen. 

Wil je meer lezen over dierenrechten? Lees dan hier verder.