Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De gemeenteraad van Kopenhagen heeft ingestemd met het plan om fruitbomen te gaan planten in de stad. Dit maakt het dus mogelijk om in plaats van de lokale bakker te bezoeken voor een snack, het gewoon te plukken van de verschillende bramenstruiken en appelbomen. Deze bomen zullen gepland worden door de hele stad, denk hierbij aan parken, sportclubs, speeltuinen en begraafplaatsen. 

Dichter bij de natuur

De reden voor het planten van de bomen heeft als reden dat mensen weer dichtbij de natuur komen te staan. Denemarken heeft een lange geschiedenis in foerageren, het zoeken van voedsel, en wil dit op deze manier voortzetten. Deze geschiedenis loopt terug tot de middeleeuwen, waar al beschreven werd dat het toegestaan is voor Denen om voedsel te oogsten van publiek land. Ze proberen deze traditie weer in stand te zetten door het planten van deze bomen. De gemeenteraad schrijft: “Veel inwoners van Kopenhagen hebben geen eigen tuin. Dit geeft ze geen kans om in te zien natuur iets is dat je kunt gebruiken. Met deze bomen kunnen ook kinderen dit leren.” 

Foerageren met Vild Mad

Foerageren (zoeken en vinden van voedsel) begint dus weer erg te groeien in Denemarken. Zo is er een app in Denemarken dat Vild Mad heet, dit betekent ‘wild eten’. Deze app leert mensen over foerageren en gidst gebruikers door de bossen en stranden van Denemarken. Hierbij wijst de app precies aan waar rijpe en lokale ingrediënten gevonden kunnen worden. Ook kun je met de gevonden bessen en vruchten recepten maken die in deze app gevonden kunnen worden. Het doel van de app is dus ook om Denen te leren over de vegetatie van de bomen op straat en het ontdekken van al het eten dat Kopenhagen te bieden heeft.