Koemelk zonder koeien. “Kan dat?”, ja, dat is inmiddels mogelijk! De ontwikkelaars van een nieuwe manier van koemelk produceren hebben dit jaar namelijk The Liveability Challenge 2020 gewonnen. The Liveability Challenge is een jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door Eco-Business. De wedstrijd is een zoektocht naar oplossingen voor de problemen waarmee steden in Zuidoost-Azië worden geconfronteerd.
Duurzame melk uit het laboratorium
De basis van het winnende, innovatieve concept is koemelk afkomstig uit het laboratorium. Deze melk wordt namelijk uit stamcellen gehaald, in plaats van uit koeien. Het in Singapore gevestigde biotechnologiebedrijf TurtleTree Labs, versloeg hiermee zes andere finalisten uit een veld met meer dan 400 inzendingen uit 60 landen.
Een technologie die de zuivelindustrie gaat verstoren
De startup heeft patent op hun technologie waarmee ze zuivere koemelk uit stamcellen kunnen halen. Hun doel is om de zuivelindustrie te verstoren. Daarnaast willen ze een duurzame melkbron bieden om de inspanningen op het gebied van voedseldiversificatie in Singapore te versterken. Met het concept vermijdt TurtleTree Labs de enorme klimaatimpact en dierenwelzijnsproblemen waarmee de industriële zuivelindustrie met een waarde van 700 miljard dollar wordt geassocieerd.
Zuivelproducten hebben namelijk een zware ecologische voetafdruk. Zo zorgen ze voor een relatief grote uitstoot van broeikasgassen en verbruiken ze veel meer water en land als je ze vergelijkt met plantaardige alternatieven.
TurtleTree Labs wint 725.000 dollar voor financiering project
TurtleTree Labs ontvangt zo’n 725.000 Amerikaanse dollars aan financiering voor hun project van The Liveability Challenge. De financier van de wedstrijd is de Temasek Foundation; de filantropische tak van overheidsinvesteringsmaatschappij Temasek.
Christina Lee, oprichter en CEO van duurzaamheidsadviesbureau Global Green Connect en één van de juryleden, reageerde: “Producten op celbasis zijn zeer geschikt voor een stedelijke omgeving zoals Singapore. TurtleTree Labs heeft geweldig werk geleverd door het product te schalen en het prijsconcurrerend te maken. Zelfs als het één procent van de wereldwijde zuivelindustrie wint, zal het een grote impact op het milieu hebben gehad.’’
Daarnaast won TurtleTree Labs ook een investering van 72.500 dollar, introducties met ten minste tien impactinvesteerders met mentorschap en een plek op een toonaangevend acceleratorprogramma met Planet Rise.
Andere genomineerden Liveability Challenge 2020
De thema’s van de wedstrijd van dit jaar waren voedselproductie in de stad, circulaire verpakkingen en het koolstofarm maken van processen. Investeringsmaatschappij Closed Loop Partners organiseerde de race dit jaar.
Andere concepten die het net niet hebben gehaald waren onder andere een plantaardige melk gemaakt van Bambara-aardnoten en zeevruchten gemaakt in een laboratorium. Ook eiwitten gemaakt van gefermenteerd methaan, verpakkingsfolie en kleding gemaakt van melkafval en een vervanging voor plastic folie gemaakt van schaaldieren en schelpen zaten in de race.
Wil je meer lezen over laboratoriumcreaties? Lees dan hier verder.