Het is bijna zover: de allesbepalende klimaattop in Glasgow op 31 oktober. Inmiddels is de deadline voor het indienen van de nieuwe klimaatdoelen verstreken. Dat betekent dat de balans voor de klimaattop kan worden opgemaakt. Hoe staat er ervoor?
Nieuwe plannen
Deze week stond de deadline voor de participerende landen om hun klimaatdoelen in te sturen. Tijd om deze plannen eens onder de loep te nemen en te kijken hoe het ervoor staat. Het Nederlandse Planbureau van de Leefomgeving (PBL) deed al een kleine prognose. En wat blijkt? Het verschil met de oude doelen lijkt nog altijd te klein. Sterker nog: de uitstoot van CO2 zou volgens de nieuwe plannen maar 4 miljard ton lager uitvallen in 2030 dan volgens de oude doelen.
Ambitieus Europa
“De ambitie zou dus acht keer zo groot moeten zijn”, zegt klimaatbeleidsanalist Michel den Elzen van het PBL tegen NU.nl. “Wat er nu op tafel ligt, is onvoldoende om ‘Parijs’ te laten slagen.” Daarnaast blijkt uit de prognose van het PBL dat vooral Europese landen grote stappen nemen, samen met het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS. Daarentegen hebben Australië en Indonesië gewoon hun oude klimaatdoel wederom ingediend. Ook Rusland en India stellen te lage doelen, waarmee hun uitstoot nauwelijks of niet wordt teruggebracht.
Een cruciale klimaattop
De aanstaande klimaattop in Glasgow wordt de belangrijkste klimaatconferentie sinds die in Parijs genoemd. Juist nu is het cruciaal dat er ambitieuze klimaatplannen gepresenteerd worden. De (bijna) tweehonderd landen, die zes jaar geleden het klimaatakkoord van Parijs ondertekenden, moeten nu tot concrete afspraken komen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het doel is nog altijd om de opwarming eind deze eeuw te beperken tot maximaal 2 graden, en het liefst 1,5 graad.
Wil je meer lezen over klimaat en politiek? Lees dan hier verder.