Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Door de bosbranden in Australië en de Amazone, de stijgende zeespiegel en het verdwijnen van verschillende diersoorten is één ding wel duidelijk: maatregelen zijn nodig, en snel.  Aangezien klimaatoplossingen meestal ook benadeelden kennen, gaan wij in ons terugkerende topic op zoek naar oplossingen met de minste nadelen. Met vandaag aan de beurt: drijvende zonneparken.

Tekort aan land vaak het probleem

Het is vaak een groot dilemma. Gaan we kostbare landbouwgrond gebruiken voor het plaatsen van grote zonneparken of niet. In veel westerse landen worden er namelijk grote plannen gemaakt om over te stappen op duurzame energiebronnen. Aangezien in 2050 70% van alle energie uit wind- of zonne-energie moet komen, zullen er grote parken moeten worden aangelegd.

Afbeeldingsresultaat voor zonnepanelen op land

Al deze plannen zijn broodnodig maar er is vaak 1 terugkerend probleem in deze gebieden: er is een tekort aan land. Drijvende zonneparken kunnen de mogelijkheden in de toekomst gaan vergroten. Deze relatief nieuwe technologie is op dit moment nog een niche, maar hier zou wel eens verandering in kunnen komen. Uitwijken naar de zee lijkt namelijk een logische stap en het is daarom ook een interessante markt voor duurzame investeerders. 

Ontwikkeling in Noorwegen 

In Noorwegen zijn ze echter al een tijdje bezig met het ontwikkelen van zonnepanelen die op water drijven. De condities in het land lenen zich perfect voor het testen van de panelen onder zware omstandigheden. Ook in Nederland lopen er wat projecten. In de video kun je een voorbeeld zien. 

Aangezien het grootste deel van het aardoppervlakte uit water bestaat, vergroten drijvende zonneparken aanzienlijk de mogelijkheden. Vooral in grote steden aan de kust zou dit de oplossingen kunnen zijn waar niemand last van heeft. 

Het uitzicht kan nog een punt van discussie vormen

Er valt natuurlijk nog wel wat te zeggen over het uitzicht. Geen enkele oplossing zal natuurlijk zonder discussie kunnen worden doorgevoerd. Echter worden er overal ter wereld grote windmolenparken aangelegd op zee, die het uitzicht op veel grotere schaal gaan veranderen. Daarnaast zijn zonneparken ook niet schadelijk voor vogels, wat bij windmolenparken soms wel het geval is. Kortom, ondanks dat het uitzicht enigszins zal worden aangetast, lijkt dit ons een klimaatoplossing met de minste nadelen. Wij staan natuurlijk open voor discussie.