Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Naar aanloop van de Klimaattop in Glasgow hebben tienduizenden mensen in Amsterdam zich afgelopen maand aangesloten bij de Klimaatmars van 2021. De betogers liepen vanaf de Dam naar het Westerpark. De rode draad van deze mars: wereldleiders die vanaf deze week te vinden zijn in Glasgow voor de Klimaattop oproepen tot actie.


1,5 graden 


“Wij maken ons grote zorgen over het klimaat, de gevolgen voor mensen wereldwijd en de traagheid van de politiek”, laat een woordvoerder van de organisatie weten aan de NOS.  Het is bijvoorbeeld cruciaal dat de 1,5 graden-beperking in leven wordt gehouden. Alléén als nieuwe afspraken leiden tot een snelle uitstootdaling, kan de opwarming van de aarde nog worden beperkt tot 1,5 graad. Daar moesten de maatregelen van de Klimaattop voor gaan zorgen.


Vredig verlopen

In Amsterdam verzamelde zich om die reden zo’n 40.000 mensen. De mars is vredig verlopen, en zorgde niet voor aanhoudingen. Wel zijn er enkele mensen van actiegroep Extinction Rebellion door de politie verwijderd. De groep had zich vastgeketend aan een brug.


Wereldwijd demonstraties


Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd vonden er klimaatdemonstraties plaats. De grootste demonstraties waren in Schotland, waar tevens ook de Klimaattop dit jaar plaatsvond (Glasgow). 
Omdat iedere seconde telt, laat de organisatie van de Klimaatmars weten ook na de Klimaattop door te gaan met actievoeren voor een leefbaar klimaat. Dus mocht je deze demonstratie hebben gemist, er zullen er nog vele volgen waarin jij je stem hoorbaar kan maken voor onze planeet. 

Wil je meer lezen over klimaat en politiek? Lees dan hier verder.