Op 6 november is het weer zover: de klimaatmars van 2021. Afgelopen week zagen we hoe ruim 25.000 demonstranten in Brussel op de been waren om de urgentie van de klimaatcrisis daar kenbaar te maken. Over twee weken zijn wij in Nederland alweer aan zet. Maar waar draait deze klimaatmars eigenlijk om? En waarom is de klimaatmars juist nu zo belangrijk?
Klimaatmars Brussel
Zondag 10 oktober verzamelden ruim 25.000 betogers zich in het centrum van Brussel om de jaarlijkse klimaatmars te lopen. Samen lieten zij zien dat de urgentie van de klimaatcrisis nog nooit eerder zo hoog was. De mars werd georganiseerd door ruim 80 organisaties, die zich hebben verenigd in de Klimaatcoalitie. Met het oog op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, van 31 oktober tot en met 12 november in Glasgow, werd de mars nu georganiseerd. De organisatie en betogers hopen aan politieke leiders, die veelal aanwezig zullen zijn tijdens de klimaatconferentie, te laten zien dat er nú actie moet worden ondernomen.
Ook in Nederland
En ook in Nederland is het bijna zover. Hier vindt de klimaatmars plaats op 6 november in Amsterdam. Daar zullen de betogers een route gaan lopen om ook hier, de urgentie van de klimaatcrisis nog eens extra aan te tonen. De hoofdboodschap van dit jaar: “Wij willen dat het kabinet in actie komt met ambitieuze, eerlijke klimaatplannen voor een weerbaar heden en een leefbare toekomst”. Een zeer belangrijke boodschap, al helemaal tijdens de formatie van het nieuwe kabinet. Volgens de organisatie van de Klimaatmars moet onze overheid nú verantwoordelijkheid gaan nemen. Daar kan het komend kabinet voor zorgen.
“Overstromingen, bosbranden en hongersnoden teisteren de wereld en worden extremer. De klappen vallen vooral bij mensen die de minste middelen hebben om zich tegen deze gevaren te weren. Binnen onze landsgrenzen, maar vooral ook ver daarbuiten. Toch doet Nederland al jaren te weinig om dit te voorkomen,” aldus de organisatie van de Klimaatmars.
Klimaatconferentie 2021
Ook onze premier en ministers zullen weer aanwezig zijn op de klimaatconferentie. Al eerder zei (demissionair) premier Rutte daarover dat de klimaatdoelstellingen dit jaar extra belangrijk zijn. Hij erkende dat er ‘een gat’ zit tussen de Nederlandse klimaatdoelen en de mate waarin die met het huidige beleid bereikt worden. Daaraan voegt hij toe dat het toekomstige kabinet gaat werken aan extra maatregelen. Ook beloofde hij dat duurzaamheid bij de formatie een belangrijk thema zal zijn. Toch wilde hij nog niet zeggen of een eventueel kabinet-Rutte IV het groenste kabinet-Rutte ooit zal worden.
De uitkomsten van de komende klimaatconferentie zijn cruciaal om de strijd tegen klimaatverandering op het juiste spoor te krijgen en collectieve klimaatactie te stimuleren. De klimaatmars laat daarbij zien dat het thema ook leeft onder de burgers. Op de website van de Klimaatmars lees je alles over waar zij voor staan én hoe je mee kan lopen met de Klimaatmars van 2021.
Wil je meer lezen over klimaat en politiek? Lees dan hier verder.