Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: de mogelijkheid om je CO2 uitstoot te compenseren. Bijvoorbeeld bij een vliegreis, een online bestelling of tijdens het tanken. Je betaald daarvoor een extra bijdrage en in ruil daarvoor beloofd de betreffende organisatie om de door jou gemaakte CO2 te compenseren. Werkt dat nou echt? Kan je bijvoorbeeld een vliegeis compenseren?
Klimaatcompensatie: hoe zit het echt?
Ieder jaar stoten mensen ruim 44 miljard ton CO2 uit in de atmosfeer, aldus National Geographic. Bij bijna alles wat je doet komt CO2 vrij. Van het kopen van kleren, het reizen naar werk of op vakantie gaan. Bij deze activiteiten zie je steeds vaker de mogelijkheid om deze CO2 te compenseren. Zo biedt bijvoorbeeld Zalando, KLM en Shell dit aan aan gebruikers van hun platform, producten of diensten. Middels klimaatcompensatie zorg je ervoor dat er ergens anders minder CO2 wordt uitgestoten of CO2 uit de lucht wordt gehaald, om zo de uitstoot die jij maakt goed te maken. Vaak gaat het om een investering in projecten of activiteiten die de uitstoot van broeikasgassen tegengaan, bijvoorbeeld door bomen te planten of zonnepanelen aan te leggen.
KLM voor de rechter door klimaatcompensatie
Onderaan de streep wordt uitstoot door klimaatcompensatie niet verminderd. Bovendien zijn sommige beloftes van bedrijven aardig misleidend. Soms wordt het bijvoorbeeld klimaatcompensatie genoemd, omdat het ook om andere broeikasgassen gaat dan CO2 alleen. Bedrijven zijn er vaak nog niet transparant over wat er precies gecompenseerd wordt. Zo sleepte milieuorganisatie Fossielvrij NL afgelopen zomer KLM voor de rechter vanwege hun reclames en claims over duurzaam vliegen en compensatie van de CO2-uitstoot. Volgens Fossielvrij NL zijn deze reclames misleidend omdat klanten van de luchtvaartmaatschappij de indruk zouden kunnen krijgen dat vliegen zonder klimaatschade mogelijk is. Ondanks de compensatie, wordt er nog steeds een enorme hoeveelheid CO2 uitgestoten tijdens een vliegreis.
Voorkomen is beter dan genezen
Ook MilieuCentraal is kritisch tegenover klimaatcompensatie. Zij zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Dat gaat volgens hen ook op voor CO2-uitstoot. Wil je klimaatverandering tegengaan? Dan zijn er tal van andere maatregelen die effectiever zijn dan klimaatcompensaties. Denk bijvoorbeeld aan manieren om minder energie te gebruiken, elektrisch rijden (of überhaupt vaker de auto laten staan) en minder vliegvakanties. Ook meer tweedehands kleding kopen is een effectief middel.
Kijk dus eerst of je CO2-uitstoot kunt vermijden, voordat je aan CO2-compensatie denkt.
Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ASN Bank lanceert duurzaamheidsplatform