In de week van 7 mei tot en met 13 mei gaan duizenden bezorgde wetenschappers wereldwijd in ongeveer 25 landen de straat op om aandacht te vragen rondom het klimaatprobleem. Deze actieweek van Scientist Rebellion, een zusterorganisatie van Extinction Rebellion, is opgezet naar aanleiding van de ongehoorzaamheid van overheden. Zij nemen de waarschuwingen rondom klimaatverandering niet serieus nemen. Scientist Rebellion bestaat uit een gemeenschap van wetenschappers en academici die zich grote zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Zij zijn van mening dat de wetenschappelijke gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft om zich aan te sluiten bij de voorhoede van de klimaatbeweging.
De klimaat klokkenluiders worden niet gehoord
In maart 2023 bracht IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, het laatste klimaatrapport uit. Hieruit klinken de alarmbellen als volgt: “Elk verder uitstel van gecoördineerde actie zal een korte en snel sluitende kans missen om een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen”. Oftewel, zonder betere samenwerking onderling verkleinen wij de kans op een betere toekomst voor ons en aankomende generaties. Echter blijkt verder gehoord naar deze wetenschappelijke alarmeringen afwezig. Regeringen blijven hun infrastructuur voor fossiele brandstoffen uitbreiden, ondanks hun belofte om in 2050 een netto nul uitstoot te hebben. Dit tegenstrijdige gedrag kan niet langer getolereerd worden vinden de wetenschappers. Hierdoor geloven zij dus ook geloven dat er zonder radicale bewegingen, zoals Scientist Rebellion, ook geen vooruitgang gemaakt kan worden.
‘The Science is Clear’
Scientist Rebellion gaat dus de straat op om de regeringen onder druk te zetten en bewust te maken van hun ongehoorzaamheid en de ernstige gevolgen dat dat zal hebben voor de rest van de bevolking en ecosystemen. Met hun slogan ‘Science is Clear’ willen ze laten zien dat er niet langer met handen voor de ogen gekeken kan worden naar de wetenschappelijke feiten die worden neergelegd over klimaatverandering en zijn gevolgen.
Zoals het IPCC report ook opmerkt zal “zonder een versterking van het beleid, tegen 2100 een opwarming van de aarde met 3,2°C verwacht”. Het belangrijkste punt van dit rapport is dat dingen snel moeten veranderen mochten we onze klimaatdoelen willen halen. Hoewel we al goed op weg zijn naar een duurzamere energietransitie, is het tij nog niet gekeerd. De publieke en private sector investeren nog steeds het meest van hun geld in fossiele brandstof in plaats van projecten die zich bezighouden met klimaatadaptatie en mitigatie.
Doe mee met Scientist Rebellion!
Zondag 7 mei, wordt Scientist Rebellion Nederland afgetrapt in Amsterdam met een Science and Music Climate March. Deze mars start op de Dam om 13.30 en eindigt bij museum NEMO. Ook zullen er verschillende toespraken worden gehouden door hoogleraren. De straten zullen gevuld zijn in witte lab jassen, als symbool voor de wetenschap. Op maandag 8 mei zullen er lokale acties zijn in het hoger onderwijs. Het doel hiervan is om een les over klimaat en duurzaamheid verplicht te maken. Deze actie heeft als doel om studenten en professoren bij elkaar te brengen. Hierdoor kunnen zij hun meningen delen over hoe deze onderwerpen beter kunnen worden opgenomen in het huidige onderwijssysteem.
Als ook jij je stem wilt laten horen, sluit dan vooral aan bij de familie vriendelijke mars deze Zondag!
Lees hier hoe de VU (Vrije Universiteit van Amsterdam) hun samenwerking staakt met Shell