Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De feestdagen staan voor de deur. En overal waar je gaat en staat vind je mooie versieringen, lichtjes en kerstbomen. Ook in huis maken we het gezelliger deze dagen. Uit cijfers blijkt dat zeker 90 procent van de Nederlandse bevolking een kerstboom heeft staan. Maar wat doe je met je kerstboom na kerst? Wij zochten voor je uit hoe je de kerstboom kan recyclen. Zodat je geen milieuvervuiling veroorzaakt en een duurzaam nieuwjaar tegemoet gaat!

Is een kerstboom duurzaam?

De kerstboom valt niet weg te denken uit de december maand. Deze, van oorsprong Germaanse traditie, brengt al eeuwen de kerstvreugde in huis. Maar eigenlijk is het best zonde: je haalt elk jaar een kerstboom in huis en na een paar weken zet je hem al weer bij het grofvuil. Zonde! Welke manieren zijn om een kerstboom te recyclen? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kerstboom op een verantwoorde manier wordt gerecycled, zodat hij niet eindigt in in de natuur of in het water en het milieu niet belast.

Kerstboom thuis composteren

Een van de manieren om een kerstboom te recyclen is door hem te composteren. Als je dit jaar een echte boom in huis hebt gehaald, kun je na de feestdagen de takken en naalden gebruiken om een composthoop te maken. Dit helpt tegelijkertijd om de bodem rijk en vruchtbaar te houden. Eigenlijk geef je de boom zo weer terug aan de natuur.

Kerstboom bij gemeente inleveren

Een andere manier om een kerstboom te recyclen is door hem naar een speciaal daarvoor bestemde verzamelplaats te brengen. Door heel Nederland bieden veel gemeenten diensten aan om kerstbomen op te halen en op een milieuvriendelijke manier te verwerken. Zij bedenken dan een nieuwe bestemming of functie voor de boom, denk bijvoorbeeld aan het maken van het hout dat later gebruikt kan worden n voor houtkachels of door de naalden te vermalen tot mulch. Helemaal circulair dus!

Ook een kunstkerstboom kun je vaak naar een speciaal daarvoor bestemde verzamelplaats brengen, net zoals bij een natuurlijke boom. Sommige gemeenten bieden ook diensten aan om kunstkerstbomen op te halen en op een milieuvriendelijke manier te verwerken.

Een kerstboom adopteren

Daarnaast zijn er ook verschillende organisaties die kerstbomen aanbieden voor adoptie. Dat houdt in dat je de kerstboom tijdens de kerstperiode adopteert, en hij daarna weer teruggaat naar de desbetreffende organisatie. Sommige organisaties zullen na de feestdagen de boom op verantwoorde manier laat verwerken. Andere organisaties planten de boom terug en houden hem een heel jaar gezond tot je hem volgend jaar weer komt ophalen.

Wil je meer lezen over duurzaamheid tijdens de feestdagen? Lees dan onze rubriek over Duurzame Cadeau’s