Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De feestdagen staan voor de deur. En dat betekent: overal kerstlichtjes en versiering in de stad. Leuk, maar ook energieslurpend. De Hongaarse stad Boedapest bedacht daar iets op: deze kerstboom wordt aangedreven voor fietsen. Hoe? Dat lees je hier.

Duurzame kerstboom

Een prachtige kerstboom van lichtjes, midden op het plein van de Hongaarse hoofdstad Boedapest, brengt de inwoners van de stad helemaal in de kerstsferen. Er is alleen één voorwaarde: de lichtjes branden alleen door een fiets die door voorbijgangers wordt ingetrapt. Zo voorziet duurzame energie een lichtinstallatie in de vorm van een kerstboom in Boedapest van stroom. De plaatselijke burgemeester bracht deze duurzame technologie naar de stad om de feestdagen te vieren en tegelijkertijd te besparen op de stijgende energiekosten.

Aangedreven door fietsen

De boom brandt alleen volledig als iemand heel hard blijft trappen, wat gezinnen met kinderen aanmoedigt om te stoppen en het eens te proberen. De fiets laadt ook een batterij op die, samen met zonnepanelen, de rest van de verlichting op het plein in Boedapest van stroom voorziet. “Voor ons is het een voorbeeld dat duurzaamheid de toekomst heeft.” aldus de burgermeester van Boedapest.

Een win-win-win

Ieder jaar wordt dit plein in de Hongaarse stad prachtig versierd. Toch werd er getwijfeld of het dit jaar wel mogelijk was. Net als Nederland kampt Hongarije met stijgende gasprijzen. “We zouden bedroefd zijn geweest als we ze dit jaar niet hadden, maar ik vind dit een uitstekend compromis,” zei een buurtbewoonster tegen de plaatselijke krant. Het inzetten van de duurzame kerstboom is een win-win-win: Bewegen en duurzaamheid, met een dosis kerstvreugde.

Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan Zo is het om te wonen in een Ecodorp