Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Met de kerstdagen in het verschiet wordt de gezelligheid weer in huis gehaald. Daar hoort natuurlijk ook een kerstboom bij! Jaarlijks worden er in Nederland 2,5 miljoen kerstbomen in huis gehaald. Helaas verdwijnen de bomen na de feestdagen vaak bij het afval of worden ze zelfs verbrand. Gelukkig hebben verschillende organisaties hier nu iets op bedacht: een duurzame kerstboom!

Nieuwe initiatieven voor een duurzame kerstboom

Initiatieven zoals Beter Boompje en Duurzame Kerstbomen streven samen met hun partners naar een duurzame kerst. Dit doen ze door de wegwerpkerstbomen te vervangen door kerstbomen die ze achteraf kunnen herplanten of hergebruiken. Door heel Nederland worden de duurzame kerstbomen aangeboden, met of zonder kluit.


BeterBoompje plant voor iedere kerstboom zonder kluit twee nieuwe boompjes in het Lowlander Kerstbomenbos. De kerstbomen met kluit kunnen na de kerstdagen weer ingeleverd worden. Vervolgens plant het bedrijf deze weer in de natuur! Ook de initiatiefnemers achter Duurzame Kerstbomen geven jouw kerstboom terug aan de natuur. Ze doen dit in een bos of op een landgoed waar de boom ongestoord en permanent zal blijven (be)staan.

Een kerstboom adopteren?

De gemiddelde prijs van een echte Nordmann kerstboom ligt tussen de €27 en €52. De duurzame Nordmann van BeterBoompje is al verkrijgbaar vanaf €28,50. Deze boom komt zonder kluit in een net. Liever een kerstboom met kluit? Vanaf €35 koop je een Picea Omorika die je na de kerstdagen weer terug kan vinden in de natuur!

Als je gehecht raakt aan je boom en liever ieder jaar dezelfde kerstboom in huis hebt, kun je nog een stapje verder gaan. Via Adopteereenkerstboom.nl adopteer je een kerstboom vanaf €22. Hiermee steun je tegelijkertijd lokale initiatieven en kleine ondernemers.

Bomen planten

Nog niet overtuigd? Onder een Boom gaat nog een stapje verder! Voor iedere verkochte kerstboom planten zij in samenwerking met Eden Reforestation Project maar liefst vijf nieuwe bomen. Voor een duurzame logistiek is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Bumbal. Dit bedrijf adopteert 1000 bijen per klant, dus ook voor Onder een Boom!

Met al deze hartverwarmende initiatieven kun je dit jaar zonder schuldgevoel de feestdagen vieren, want teruggeven aan de natuur is misschien toch wel het allermooiste kerstcadeau.

Wil je meer lezen over hoe je de feestdagen makkelijk kunt verduurzamen? Lees dan hier verder over duurzame cadeaus!