Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nadat vorig jaar de wolf een succesvolle terugkeer naar Nederland maakte, lijkt nu een andere roofdiersoort zich ook een weg te banen naar ons land. Experts voorspellen namelijk dat de lynx aan de poort van Nederland staat. Het roofdier dook al eerder op in verschillende gebieden van het Europese landschap. Zo ook in de grensgebieden met Duitsland en België. Keert de lynx terug naar Nederland?

Lynx terug naar Nederland?

In het verleden was de lynx een reguliere verschijning in de Belgische bossen. Het katachtige roofdier leefde dichtbij de grens van Zuid-Limburg, in de Eifel en de Ardennen. Toch werden er steeds minder waarneming van het dier geregistreerd. De lynx is dan ook in de meeste Europese landen waar deze soort voorkomt geheel of gedeeltelijk beschermd. Het is onduidelijk of de soort vroeger ook in Nederland voorkwam. Erg waarschijnlijk is het wel, omdat het dier vlakbij de grensgebieden leefde. Toch lijkt het erop dat het dier bezig is met een terugkomst. Sinds februari werden de Euraziatische lynxen in België steeds vaker gespot door mensen en vastgelegd op foto’s. Hoewel deze foto’s vaak niet overtuigend genoeg waren om volledige duidelijkheid te verschaffen, heeft een recente foto alle twijfels weggenomen. Een prachtige kleurenfoto van een lynx op een wildwissel in het bos is het bewijs dat deze schuwe dieren echt aanwezig zijn in de Belgische Ardennen.

Lynxen populatie hersteld in België en Duitsland

Fotograaf Maarten Cuvelier, die verantwoordelijk is voor de foto, deelde zijn vreugde over deze ontdekking. De lynx staat bekend als de “geest van het woud” vanwege zijn zeldzame verschijning en schuwe gedrag. Deze solitaire roofdieren bewonen uitgestrekte natuurgebieden en hun territorium kan variëren van 100 tot 1000 vierkante kilometer. Met een grootte vergelijkbaar met die van een herdershond, stralen deze katachtigen een majestueuze aanwezigheid uit. Hoewel de lynx zich dus lijkt te herstellen in de Belgische en Duitse regio’s, blijft de vraag of hij ook weer een thuis zal vinden in Nederland. De voorkeur van lynxen voor uitgestrekte, bosrijke gebieden maakt de kans klein dat ze zich snel in ons land zullen vestigen. Niettemin is het een opwindende gedachte dat de lynx, naast de wolf, opnieuw zijn stempel zou kunnen drukken op het Nederlandse ecosysteem.

Onderzoek gedaan naar mogelijke herintroductie

Er is om deze reden actief onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het herintroduceren van lynxen in Nederland. Mogelijke geschikte locaties voor deze herintroductie bleken onder andere de Utrechtse Heuvelrug, Limburg, de Veluwe en de Oostvaardersplassen. Een cruciale voorwaarde hierbij is dat deze gebieden verbonden zijn met andere leefgebieden en boscorridors, waardoor de lynxpopulaties kunnen interageren met andere Europese populaties.

Om het succes van de herintroductie te waarborgen, moeten de geselecteerde gebieden voldoen aan bepaalde essentiële voorwaarden. Allereerst dienen deze locaties te beschikken over een overvloed aan prooidieren, zoals reeën, om in de voedselbehoeften van de lynxen te voorzien. Daarnaast is rust en dekking van groot belang, en dit wordt geboden door uitgestrekte aaneengesloten bosgebieden. Een ruimtelijk aanzien is eveneens noodzakelijk om een levensvatbare populatie te kunnen ondersteunen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Geen wijn uit glas, maar uit karton voor de duurzaamheid